Journalistiliiton lakimies: Verottajan kotietsinnät olisivat lainvastaisia

Verohallinto kehotti aiemmin Yleä luovuttamaan niin sanotut Panaman paperit viranomaisille, ja myös kotietsinnän mahdollisuutta tietojen saamikseksi on väläytetty. Yle on kieltäytynyt luovuttamasta tietoja.

talous
Mossack Fonseca.
Jakob Gruber / AOP

Suomen Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas arvioi, että verottajan Panaman papereiden takia tekemät kotietsinnät olisivat lainvastaisia. Salokankaan mukaan journalistien työpaikoille ja kotiin kohdistuvat kotietsinnät on säännönmukaisesti todettu laittomiksi.

Verohallinto kehotti aiemmin Yleä luovuttamaan niin kutsutut Panaman paperit sekä niihin liittyvän toimituksellisen tausta-aineiston. Verottajan viime viikolla Ylelle asettama määräaika Panama-tietojen luovuttamisesta umpeutuu tänään perjantaina.

Tässä yhteydessä esillä on ollut myös kotietsinnän mahdollisuus, sillä Yle on kieltäytynyt luovuttamasta tietoja viranomaisille ja valittaa verottajan kehotuksesta.

Salokangas perustelee näkemystään sillä, että vaikka verottajalla on laissa säädetty sivullisen tiedonsaantioikeus, on sen kuitenkin otettava huomioon myös muu lainsäädäntö ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset.

Lähdesuoja perustuu Euroopan ihmisoikeussopimukseen, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on vahvistanut journalisten lähteiden olevan sananvapauden ydinaluetta.

– Ihmisoikeussopimuksen mukaan lähdesuojaan puuttuminen vaatii demokraattisessa yhteiskunnassa välttämättömän syyn. Suomi on tehnyt useita tiedonvaihtosopimuksia toisten jäsenvaltioiden kanssa. Niiden pohjalta verottaja voi saada verotietoja suoraan toisilta sopimuksen allekirjoittaneilta valtioilta. Sopii kysyä, miksi verottaja ei käytä helpompaa tiedonsaantioikeuttaan, vaan esittää vaatimuksiaan Yleisradiolle ja sen yksittäisille toimittajille, Salokangas kommentoi verottajan vaatimusta.

Ylen luovien sisältöjen johtaja ja MOT:n vastaava toimittaja Ville Vilen on aiemmin painottanut, ettei Yle omista Panama-papereita eikä Ylellä ole lähdesuojan takia oikeutta luovuttaa tietoja ulkopuolisille.