1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Adele, Coldplay ja Beyoncé konsertoivat Ruotsissa, mutta eivät Suomessa – miksi?

Tämän hetken suosituimmat kansainväliset artistit esiintyvät muissa Pohjoismassa, mutta Suomeen asti heitä ei saada konsertoimaan. Syinä ovat Venäjä ja Olympiastadionin remontti. Helsingin areenakin alkaa olla megatähdille esiintymispaikkana liian pieni.

kulttuuri
Adele Grammy-gaalassa Los Angelesissa 15. helmikuuta.
Adele Grammy-gaalassa Los Angelesissa 15. helmikuuta.Paul Buck / EPA

Iron Maiden, Black Sabbath ja Neil Young. Kesän isojen konserttien tarjonta lepää pitkälti vanhojen rokkareiden harteilla.

Tämän hetken suurimmat nimet kuten Adele, Rihanna, Coldplay ja Beyoncé esiintyvät tänä vuonna esimerkiksi Ruotsissa, mutta Suomeen heitä ei saada.

Yksi syy on Venäjän huonontunut taloudellinen tilanne. Siellä ihmisillä ei ole enää varaa kalliisiin konserttilippuihin. Tämän takia maailmantähtien kiertueet eivät kierrä Suomen kautta.

– Kaikista isoimpien ja keskisuurtenkin ulkomaisten artistien saaminen on tällä hetkellä vähän haastavampaa kuin muutama vuosi sitten. Siihen vaikuttaa aika paljon Venäjän tilanne. Suomeen tuleminen maksaisi todennäköisesti vain liikaa, jos tästä ei jatketa matkaa minnekään, sanoo konsertteja järjestävän Fullsteam Agencyn perustaja Juha Kyyrö.

Moni amerikkalaisartisti ei myöskään halua mennä esiintymään Venäjälle.

– Kyllä se on vaikuttanut aika paljon meidän konserttitarjontaan täällä. Artisteja on jäänyt sen takia saamatta, myöntää konserttijärjestäjä Live Nation Finlandin tuleva pääpromoottori Zachris Sundell.

Suomesta puuttuu iso areena

Viime kesänä Hämeenlinnassa avattiin suuri konserttipuisto, jossa esiintyi AC/DC. Uusi konserttipaikka ennakoi vuoden vaihteessa alkanutta Helsingin Olympiastadionin remonttia, joka kestää monta vuotta.

Hämeenlinnassa esiintyy tänä kesänä Iron Maiden, mutta kaikille artisteille konserttipuisto ei esiintymispaikaksi kelpaa.

– Eräät artistit haluavat soittaa mieluummin stadionilla kuin esimerkiksi Hämeenlinnassa. Kaikki eivät halua soittaa festaritilanteessa, vaan haluavat istuvan katsomon ja stadionin, kertoo Live Nationin Zachris Sundell.

Ihmiset heiluttavat käsiä rokkilavan edessä.
AC/DC esiintyi viime kesänä Hämeenlinnan uudessa Kantolan tapahtumapuistossa.Timo Leponiemi / Yle

Sundellin mukaan Olympiastadionin remontti vaikeuttaa konserttien järjestämistä muutaman vuoden ajan, vaikka Tampereella onkin tarjota oma stadioninsa.

– Kyllä sillä on vaikutusta, että meillä ei ole katettua isoa areenaa, myötäilee Fullsteam Agencyn Juha Kyyrö.

Helsingin Areena kerää ulkomaisia artisteja esiintymään tasaisesti pitkin vuotta. Parikymmentä vuotta vanha areena alkaa kuitenkin olla tämän päivän puitteisiin liian pieni. Reilun 10 000 katsojan kapasiteetti ei aivan suurimmille tähdille riitä. Tämän takia Adelekin jäi Suomessa näkemättä.

– Hyvin se riittää normaalitapauksissa, mutta megatähdet saattavat vaatia isompaa keikkapaikkaa. Jos vertaa esimerkiksi Ruotsiin, missä Adele esiintyi 40 000 ihmistä vetävässä paikassa, niin se on vaikeampi toteuttaa Suomessa. Jos artisti haluaa tehdä vähemmän keikkoja mieluummin kuin enemmän, niin sitten on vaikeaa saada kahta kolmea Hartwall-konserttia, sanoo Live Nationin Zachris Sundell.

Lue seuraavaksi