1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Parveketupakoinnin kieltäminen ei ole perustuslain vastaista – Valiokunta: uudessa tupakkalaissa ylisääntelyn piirteitä

Hallituksen esitys uudeksi tupakkalaiksi meni perustusvaliokunnan syynin läpi. Tupakointia saadaan lainsäädännöllä rajoittaa naapurien terveyden suojelemiseksi, vaikka rajoittaminen koskisi tupakoitsijan omaa parveketta.

Kotimaan uutiset
mies polttaa parvekkeella tupakkaa.
Toni Pitkänen / Yle

Parveketupakoinnin kieltäminen ei estä hallituksen uuden tupakkalain etenemistä. Perustuslakivaliokunnan mukaan (siirryt toiseen palveluun) parveketupakoinnin kielto koskettaa henkilön itsemääräämisoikeutta ja yksityiselämän suojaa, mutta toisaalta sääntely toteuttaa julkiselle vallalle säädettyä tehtävää edistää väestön terveyttä.

Käytännössä siis tupakointia saadaan lainsäädännöllä rajoittaa naapurien terveyden suojelemiseksi, vaikka rajoittaminen koskisi tupakoitsijan omaa parveketta.

– Näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnalla on ollut tiettyjä näkemyksiä ja kommentteja, miten esitystä pitäisi parveketupakoinnin osalta muokata, mutta he eivät kuitenkaan näe, että olisi mitään sellaista ongelmaa, joka estäisi tavallisen lain säätämisjärjestyksen käyttämisen, toteaa lakimies Laura Terho Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Valiokunta ehdottaa lakiesitykseen täsmennystä muun muassa siihen, miten tupakointikiellon määräämiselle tulisi lisätä tarkemmat edellytykset, jotka määrittelevät miten merkittävästi ja olennaisesti tupakansavu naapureita haittaa.

Autossa polttamisen kieltämisessä ylisääntelyn piirteitä

Uudessa tupakkalaissa pyritään kieltämään myös tupakointi autossa silloin, jos kyydissä on alle 15-vuotias ihminen. Tällekään ei ole perustuslaillisia esteitä.

Perustuslakivaliokunnan mielestä tältä osin hallituksen esitys kuitenkin sisältää ylisääntelyn piirteitä.

Valiokunnan lausunnossa todetaan, että “kaikkea, mitä yhteiskunnassa ei pidetä hyväksyttävänä tai suotavana, ei ole perusteltua lailla kieltää. Sellaisia symbolisia kieltoja, joiden valvontakin on lähinnä symbolista, tulisi välttää.“

Laura Terhon mukaan Perustuslakivaliokunta on antanut lausuntonsa Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka tekee seuraavaksi lakiesityksestä mietintönsä. Uuden tupakkalain on hallituksen tavoitteiden mukaan tarkoitus tulla voimaan 20. toukokuuta.

Lue seuraavaksi