Venäläisasiantuntijat varoittavat Suomea Nato-jäsenyydestä: Suomesta tulisi vihollismaamme

Venäjällä Suomen mahdollinen liittyminen sotilasliitto Natoon nähdään neutraalin naapurimaan muuttamisena vihollismaaksi. Venäläisten sotilasasiantuntijoiden mukaan Suomen Nato-jäsenyys pakottaisi Venäjän vastatoimiin ja johtaisi Itämeren asevarustelun kiihtymiseen.

Suomalainen miehistönkuljetusvaunu Naton Baltops 2015 -sotaharjoituksessa Ustkassa Puolassa 17. kesäkuuta 2015. Kuva: Adam Warzawa / EPA

Venäjällä tyrmätään Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys. Venäläisasiantuntijat katsovat, että Suomen Nato-jäsenyys pakottaisi Venäjän vastatoimiin ja kasvattaisi Itämeren sotilaallisia jännitteitä entisestään.

– Suomi tekisi kohtalokkaan virheen liittyessään Natoon, koska se tarkoittaisi avointa sotilaallista uhkaa Venäjälle. Suomi muuttuisi neutraalista valtiosta vihollismaaksemme, sanoo moskovalainen sotilasanalyytikko Igor Korottshenko.

Kansallinen puolustus -lehden päätoimittajana toimiva reservin eversti Korotshenko arvioi yksityiskohtaisesti Venäjän välittömiä reaktioita Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Hän uskoo, että vastatoimet tehtäisiin maltillisen harkinnan jälkeen. Vastatoimien päämäärä olisi Suomesta aiheutuvan uhan poistaminen.

Korotshenkon mukaan Venäjä suhtautuu kielteisesti Suomen ja Naton yhteisiin sotaharjoituksiin, koska niitä pidetään keinona muokata kansalaisten mielipidettä sotilasliitosta myönteisemmäksi.

Venäjän sotilasoppi korostaa Nato laajenemisesta syntyvää uhkaa

Laajalevikkisen Komsomolskaja Pravda -sanomalehden sotilaskommentaattori ja eläkkeellä oleva eversti Viktor Baranets suhtautuu Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen vieläkin suorasanaisemmin.

– Jos Suomi liittyy Natoon, niin Suomi on välittömästi Venäjän armeijan seuraava maalitaulu. Teidän pitää tajuta se, Baranets sanoo.

Asiantuntijoiden näkemykset ovat yhdensuuntaiset uuden sotilasdoktriinin kanssa, jonka Venäjä otti käyttöön alkuvuodesta. Uuden sotilasopin mukaan Naton laajeneminen ja sen sotilaallisen voiman vahvistuminen ovat Venäjän vakauden suurimmat ulkopuoliset riskit.

Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi Itämeren asevarustelua

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija Aleksandr Golts uskoo, että Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyys muuttaisi Itämeren alueen täydellisen vastakkainasettelun alueeksi. Tilanne olisi samanlainen kuin Saksassa kylmän sodan aikana.

Uppsalan yliopistossa vierailevana tutkijana toimiva Golts viittaa ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä eilen ilmestyneeseen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin haastatteluun.

Siinä Venäjän kerrotaan ryhtyvän sotilaallisiin vastatoimiin, jos Ruotsi liittyisi Natoon. Goltsin mukaan Venäjä toimisi samoin, jos Suomi liittyisi Natoon.

Perjantaina Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria-Novostin haastattelussa Moskovan yliopiston maailmanpolitiikan laitoksen dosentti Aleksei Fenenko arvioi, että Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyys saisi Venäjän vahvistamaan Itämeren laivastoaan voimakkaasti. Hänen mukaansa Venäjä voisi tuoda alueelle taktisia ydinaseita.

Asiantuntija epäilee Venäjän kykyjä kehittää armeijaansa

Aleksandr Golts epäilee, että Venäjä ei pysty toteuttamaan kaikkia julistamiaan vastatoimia. Venäjällä ei yksinkertaisesti ole lähettää länsirajoilleen suurta määrää tehokkaasti toimivia sotajoukkoja.

– Tilanteen niin vaatiessa Venäjän tuleekin palata sotilasuudistuksen tuomasta tehokkuusajattelusta vanhaan toimintatapaan, jossa muodollisesti joukkojen määrä on suuri, mutta niiden tehokkuus on heikko, Golts arvioi.

Venäjällä on puhuttu Itämeren rannalla sijaitsevaan Kaliningradiin sijoitettavista uusista hävittäjä- ja pommikonelaivueista sekä lyhyen kantaman Iskander-ohjuksista, joihin voidaan sijoittaa ydinkärkiä.  Lisäksi Venäjä on ilmoittanut uusien divisioonien perustamisesta läntisille alueilleen.

Kaikki Ylen haastattelemat kolme venäläisasiantuntijaa pitävät Venäjän lisääntynyttä sotilasvarustelua Itämerellä vastauksena Naton läsnäolon kasvuun Itämerelllä.