Vanha kommunisti suree: "Vappu on väljähtynyt"

Miltä näyttää perinteinen työväen juhla, vappu, vakaumuksellisen kommunistin silmissä? Surulliselta, ainakin jos kysyy varkautelaiselta Taisto Kaukoselta, 73. Kaukonen on ollut valtaosan elämästään Suomen kommunistisen puolueen SKP:n jäsen.

vappu
Taisto Kaukonen Varkaudessa.
Markus Sjöberg / Yle

Varkautelaista Taisto Kaukosta harmittaa. Kaukonen on ollut SKP:n jäsen jo lähes 50 vuoden ajan ja hänelle vappumarssi on osa vapunviettoa.

Kaukosen harmistus johtuu siitä, että Varkaudessa ei marssita tänä vappuna. Kaupunki ei ole tässä mielessä mikään poikkeus, sillä vappumarsseja järjestetään usein enää vain isommilla paikkakunnilla.

Kaukonen muistelee kaiholla entisaikojen vappuja, jolloin päivään alettiin vasemmistolaisissa järjestöissä valmistautua jo monta kuukautta aiemmin. Vappumarssia varten tehtiin esimerkiksi talkoilla julisteita.

– Varkauden soittokunta oli auton lavalla marssijoiden edessä. Marssimusiikkia, vanhoja työväen marsseja, tuli koko ajan, Kaukonen tunnelmoi.

Marssimassa saattoi olla tuolloin jopa 1000 – 2000 ihmistä. Heidän lisäkseen Taulumäen torille tuli kuuntelemaan puheita suuri joukko ihmisiä.

– Ja vappujuhlan jälkeen mentiin tietysti Torpalle tanssimaan. Talo oli aina täynnä, hän huokaa.

Nuoret loistavat poissaolollaan

Kaukosen mukaan kommunistit yrittävät yhä viettää vappua omalla tavallaan, sillä kommunistille kyse on juhlapäivästä.

– Vappu on väljähtynyt siitä, mitä se ennen oli. Ihmiset ovat nykyisin yksilöllisiä ja yhteiskunnasta puuttuu yhteisöllisyys.

Tämä näkyy Kaukosen mukaan myös siinä, että entisenlaiset ammatilliset ja poliittiset järjestöt kuolevat.

– Vanhemmat väsyvät, eikä nuoria tule tilalle. Nuorille näyttää myös riittävän nykyinen tiedonvälitys, jota he nurkassa yksinään selaavat, hän pohtii.

Vanha kommunisti sanoo olevansa kehityksestä surullinen.

Työväenlevyt soimaan

Kaukonen ei ole pystynyt enää viime vuosina osallistumaan järjestötoimintaan, vaikka mieli olisi tehnyt.

– Yritän vielä vapista mukana siinä missä pystyn, hän naurahtaa.

Entä miten vakaumuksellinen kommunisti aikoo viettää tulevaa vappua?

– Kyllä minä aamulla pistän vanhat työväen levyt soimaan. Saan sillä tavalla itselleni vähän vappumieltä, Kaukonen tuumaa.