Ylilääkäri: Monilla aikuisilla rokotteiden ottaminen jää retuperälle

Monilla aikuisilla tehosterokotteet unohtuvat helposti. Myös se, mitä rokotteita on jo ottanut, on jokaisen oman muistin varassa. Rokotuksia kirjataan kyllä rokotuskortteihin, mutta mitään koko maan kattavaa rekisteriä annetuista rokotteista ei pidetä.

Kotimaa
rokote
Yle

Rokotteiden ottaminen aikuisena on jokaisen oman muistin varassa. Esimerkiksi jäykkäkouristusrokotusta suositellaan otettavaksi kymmenen vuoden välein. Ylilääkärin mukaan niillä, jotka eivät kuulu työterveyden piiriin, rokotteiden ottaminen jää retuperälle.

– Rokottaminen yleensä jää muiden terveysongelmien taustalle. Siihen vaikuttaa myös se, että meiltä puuttuu valtakunnallisesti sellainen yhtenäinen rokotusrekisteri, josta saisi tietoa otetuista rokotteista, sanoo ylilääkäri Esa Rintala Tyksistä.

– Vähitellen vasta-ainemäärät ihmisessä laskevat. On nähty, että jos jäykkäkouristusrokotuksesta on hirvittävän pitkä aika, siinä on riskinsä, kertoo Rintala.

Rokottaminen yleensä jää muiden terveysongelmien taustalle.

Esa Rintala, ylilääkäri, Tyks

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat kaikille maksuttomia ja niitä saa omalta terveysasemalta. Ei ole kuitenkaan helppoa muistaa, mitä rokotteita on jo saanut ja milloin. Saaduista rokotteista voi kysellä niistä paikoista, joissa rokotteen on ottanut.

Mutta entä jos ei muista, onko jäykkäkouristusrokotteen jo ottanut ja haluaa kuitenkin ottaa sen vielä varmuuden vuoksi? Ylilääkärin mukaan varmuuden vuoksi otetusta jäykkäkouristusrokotteesta ei ole haittaa.

– Yksittäisiä tällaisia niin sanottuja tehosteannoksia voi ottaa vaaratta. Esimerkiksi jäykkäkouristustehostetta annetaan usein haavojen tai puremahaavojen yhteydessä. Ei siitä mitään haittaa ole, sanoo Rintala.

– Mutta jossain tapauksessa, jos usein annetaan rokotteita,voi tulla vahvempia paikallisreaktioita. Olisi hyvä tietää, milloin rokote tai tehoste on annettu. Yhtenäinen rokotusrekisteri olisi hyvä olla olemassa, Rintala jatkaa.