1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin puolustusministerin mukaan Suomen ja Ruotsin yhteistyö ei johda Natoon

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist haluaa pitää Ruotsin liittoutumattomana. Baltialle Ruotsi on valmis antamaan apua.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailulla Helsingissä 8. maaliskuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Nato-selvitys korostaa, että mikäli Suomi haluaa liittyä Natoon se olisi parasta tehdä yhdessä Ruotsin kanssa. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist pitää arvossa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä.

– On hyvin tärkeää, että Ruotsilla ja Suomella on yhteinen turvallisuuspoliittinen linja ja että toimimme yhdessä.

Natoon yhteistyö ei hänen mukaansa vie.

– Selvityksen lukeminen vahvistaa minun ja Ruotsin hallituksen näkemystä, jonka mukaan Ruotsi pysyy liittoutumattomana, Hultqvist sanoo Ylen haastattelussa.

Hänen mukaansa Suomen sotilaallisella liittoutumisella olisi suuri merkitys EU:ssa ja Pohjoismaissa eikä muutos olisi helppo.

Hultqvistin puolue sosialidemokraatit vastustaa Natoon liittymistä. Oppositiossa olevat porvaripuolueet ovat Ruotsissa ilmoittautuneet Naton kannalle. Kokoomuspuolue moderaatit olisi valmis myös höllentämään kytköstä Suomeen, niin että Ruotsi voisi liittyä Natoon yksinkin.

Hultqvist korostaa, että pelkästään maantieteellinen asemankin takia maiden toimet vaikuttavat toisiinsa.

Gotlannin varustaminen tukee Baltiaa

Suomen Nato-selvityksen mukaan Ruotsista olisi Natolle hyötyä varsinkin Baltian puolustamisessa. Hultqvistin mukaan Ruotsi vahvistaa Gotlannin puolustusta ja lisää harjoituksia saarella.

– On selvää, että tällä on merkitystä myös Baltian olosuhteille.

Hän viittaa Lissabonin sopimuksen avunantopykälään kriisitilanteissa ja Ruotsin solidaarisuuspykälään. Ruotsin aktiivisuus Baltian puolustamisessa riippuisi Hultqvistin mukaan kriisin luonteesta ja muiden maiden toimista.

Suomen ja Ruotsin yhteistyön on kuitenkin tarkoitus luoda vakautta Itämeren alueelle.

Nato-selvitys olisi Ruotsissa kannanotto

Venäjän Ulkoministeri Sergej Lavrov varoitti päivän Dagens Nyheter -lehdessä sotilaallisista seurauksista, jos Ruotsi liittyisi Natoon. Hultqvist tuomitsee Lavrovin uhkailun.

– Ruotsi päättää itse turvallisuuspoliittisesta linjastaan.

Venäjän Itämerelle luoma rauhattomuus on saanut Ruotsin kasvattamaan puolustusmenoja.

Ruotsissa on tekeillä selvitys kansainvälisestä yhteistyöstä, jonka yksi kohta on Nato. Suomen Nato-selvityksen tapaista raporttia Hultqvist ei halua tilata.

– Emme halua antaa sellaista signaalia, että olisimme muuttamassa puolustuspoliittista linjaa.

Nato-kysymys on Ruotsissakin niin herkkä, että jo selvittely voi olla kannanotto.