Sirkusleijonat vietiin lentokoneella vapauteen

Perusta kuljetetut leijonat pääsevät ensimmäistä kertaa luontaiselle asuinalueelleen Etelä-Afrikkaan.

luonto
33 sirkusleijonaa kuljetettiin Perusta Etelä-Afrikkaan.
Sirkusleijonat kuljetettiin lentokoneella Perusta Etelä-Afrikkaan. Ernesto Arias / EPA

33 entistä sirkusleijonaa on vapautettu perulaisista ja kolumbialaisista sirkuksista ja viety tilauslennolla Perusta Etelä-Afrikkaan. Yli 15 tuntia kestänyt matka on kaikkein aikojen suurin kissaeläinten kuljetusoperaatio lentokoneella.

Eläintensuojelujärjestö Animal Defenders International (ADI) auttoi viranomaisia päästämään leijonat vapauteen. Kolumbiassa sirkukset luopuivat leijonista vapaaehtoisesti, mutta Perussa poliisi joutui järjestämään ratsioita leijonien saamiseksi.

Leijonia oli kohdeltu kaltoin sirkuksissa. ADI:n edustajan mukaan leijonat olivat muun muassa nähneet nälkää ja kärsineet sairauksista. Viime kuukausina leijonat olivat kuitenkin olleet väliaikaismajoituksissa Perun pääkaupungissa Limassa, jossa niitä oli ruokittu hyvin, ja niiden kunto oli ADI:n mukaan kohentunut.

Lentokone saapuu Johannesburgiin lauantaina, jonka jälkeen muun muassa leijonat Zeus, Shakira ja yksisilmäinen Ricardo pääsevät ensimmäistä kertaa elämässään luontaiselle asuinalueelleen Etelä-Afrikan pohjoisosaan.

Villieläinten käyttö sirkuksissa kiellettiin Perussa vuonna 2011 ja Kolumbiassa vuonna 2013.

Lähteet: AFP