Arhinmäki ei löydä Natosta hyötyjä: "Suomalaiset ovat Nato-haukkojen silmissä valitettavan kovapäisiä"

Uhittelu Itämerellä ei ole hyvä asia, vaikka se ei varsinainen uhka Suomelle olekaan, pohti Paavo Arhinmäki Ykkösaamussa. Hän aikoo jatkaa vasemmistoliiton aktiivisena kansanedustajana puheenjohtajuuden jälkeenkin.

politiikka
Paavo Arhinmäki.
Paavo Arhinmäki..Henrietta Hassinen / Yle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi Ylen Ykkösaamussa, että kansainväliset jännitteet Itämerellä ovat voimistuneet, eikä jäsenyys sotilasliitto Natossa laukaisisi jännitystä – päinvastoin.

– Maailmassa tarvitaan sotilaallisesti liittoutumattomia maita. Niitä tarvitaan välittäjiksi konflikteissa, totesi Arhinmäki.

Hän ei näe, että jäsenyydestä koituisi Suomelle mitään hyötyjä.

– Taloudelliset suhteet, yhteistyö ja diplomatia ratkaisevat. Venäjä pitäisi vetää takaisin kansainväliseen yhteisöön, arvioi puheenjohtaja.

Arhinmäki: Nato-selvitys tehtiin, koska kokoomus sen halusi

Arhinmäki sanoo, että kokoomuksen toivoma Nato-selvitys ei tuonut uutta kulmaa asiaan. Asioista kuitenkin puhuttiin selvityksessä ehkä entistä suoremmin, hän katsoo.

Hänen mielestään selvityksessä oli rivien välissä suositus sotilasliittoon liittymisestä, jos Ruotsikin liittyy. Tässä pelataan peliä, arvioi Arhinmäki.

– Suomalaiset ovat Nato-haukkojen silmissä valitettavan kovapäisiä, summasi Arhinmäki.

Uhittelu Itämerellä ei ole hyvä asia Suomelle, vaikka se ei varsinainen uhka Suomelle olekaan, hän pohti Ykkösaamussa.

– Näyttää siltä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tekee nationalistisella uholla sisäpolitiikkaa.

Myös Yhdysvallat näyttää voimiaan tuomalla joukkoja Baltiaan ja hävittäjiä Itämerelle, muistutti vasemmistoliiton puheenjohtaja.

"Vasemmistoliitto on tulipunainen" – Sipilän pitäisi palauttaa luottamus hallitukseen, vaatii Arhinmäki

Paavo Arhinmäki sanoo jatkavansa vasemmistoliiton aktiivisena kansanedustajana, vaikka luopuukin puheenjohtajuudesta. Tämän hän päätti jo kolme vuotta sitten.

Politiikasta vetäytymistä Arhinmäki ei harkitsekaan, vaan hän asettuu ehdolle seuraavissakin vaaleissa.

– En ole lyömässä hanskoja tiskiin.

Arhinmäki ei paljasta, kuka hänen suosikkinsa puolueen puheenjohtajaksi on.

Arhinmäki sanoo, että vasemmistoliitto on tulipunainen puolue, joka ottaa huomioon myös ympäristön. Itseään puheenjohtaja Arhinmäki ei pidä populistina vaan pikemminkin antipopulistina. Se näkyy hänestä vastavirtaan kulkemisena, muun muassa pienipalkkaisten puolustamisena.

Pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) Arhinmäellä on kysymys: Miten luottamus ministerien puheisiin ja koko hallitukseen palautetaan?

Puheenjohtaja on pettynyt siihen, että Sipilä on antanut vankan tukensa sekä Anne Bernerille että Lenita Toivakalle, joita molempia on syytetty veroparatiisiyhteyksistä.

– Sipilä on ollut kovin, kovin löysä.