1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jako miesten ja naisten töihin jarruttaa työllisyyttä – "Miehet eivät hahmota mahdollisuuksia"

Taantuma on runnellut teollisuusalojen työllisyyttä perinteisiä naisaloja kovemmin. Tilastollisesti Suomen naiset ovat viime vuosina kirineet miesten työpanoksen kiinni. Miehiä kannustetaan "naisten töihin", mutta asenteet istuvat lujassa.

Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija Niko Vilén uskoo työllistyvänsä naisvaltaisella alalla hyvin. Kuva: Yle

Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak on maan suurin sosiaali- ja terveysalan koulutuksia tarjova oppilaitos. Luentosalit täyttyvät enimmäkseen naisista.

Muun muassa sairaanhoitajan, sosionomin, terveydenhoitajan ja kirkonalan tutkintoja tarjoavassa Diakissa miesopiskelijoiden osuus on vajaat 15 prosenttia.

Sosionomiopiskelija Niko Vilén arvelee useimpien poikien kaipaavan "äijämäisempää menoa". Mutta Viléniä alan naisvaltaisuus tai suhteellisen vaatimaton palkkaus ei haittaa.

– Kyllä täällä jätkätkin yhtälailla pärjää. Tämä on kuitenkin semmoinen ala, että töitä riittää, Vilén perustelee.

Johtaja Jari Helminen Diakista harmittelee, että miesten osuus opiskelijoista on edelleen pienentynyt.

– Siihen vaikuttavat arvostustekijät. Miehet eivät ehkä hahmota alan tarjoamia mahdollisuuksia tai uskalla tarttua niihin, Helminen sanoo.

Naisvaltaisilla aloilla olisi tilaa miehille

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Diakilaisten huomiot saavat tukea työmarkkinatilastoista.

Suomea pitkään vaivannut taantuma niitti miehisiä teollisuustyöpaikkoja, mutta monilla naisvaltaisilla aloilla työntekijöistä on jopa pulaa.

Työvoiman kysyntää ja tarjontaa kuvaavan ammattibarometrin mukaan esimerkiksi sosiaalityön asiantuntijoita sekä sairaanhoitajia tarvittaisiin lisää, kun taas elektroniikka- ja viestintäteknologian asentajia on rutkasti liikaa.

Tilanne näkyy myös naisten ja miesten työllisyysasteita vertaamalla. Naisten työpanos on taantumavuosina kirinyt miehet lähes kiinni, mikä on poikkeuksellista Euroopassa.

Naisten työllisyysaste on Euroopassa huippua, miesten korkeintaan keskitasoa.

– Pitäisi miettiä ihan uudestaan, onko järkevää, että naiset tekevät naisten töitä ja miehet tekevät miesten töitä, sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela.

"Sukupuoleen sidottujen töiden murtuminen on hyvin hidasta"

Naisten korkeaa työllisyyttä selittää osaltaan Suomen kulttuurihistoria. Naisten työssäkäynti on ollut pitkään normi ja sitä tukemaan on luotu palveluita, kuten päivähoito ja lapsille tarjottava lämmin kouluruoka.

Mutta kulttuuritekijät ja sukupuoliroolit myös jäykistävät työmarkkinoita.

Työntekijät ja työpaikat kohtaisivat paremmin, jos enemmän miehiä hakeutuisi sosiaali-, terveys-, ja palvelualan töihin. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan patistamisen mahdollisuuden ovat kuitenkin rajalliset.

– Tietysti nämä on asenteissa, kasvatuksessa, kulttuurissa. Sukupuoleen sidottujen työtehtävien murtuminen on kyllä hyvin hidasta, toteaa työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.

Palmin mukaan tilanne otetaan työllisyyspolitiikassa huomioon esimerkiksi nuorten uraohjauksessa ja laajoissa irtisanomistilanteissa, jolloin työttömäksi jääviä miehiä informoidaan paremmin työllistävistä aloista.

Talouden kannalta pulmallisinta on, että Suomen kokonaistyöllisyysaste – reilut 68 prosenttia – jää tärkeimmistä verrokkimaista selvästi jälkeen.