Venäjä: Yhdysvaltojen tiedustelukone lensi tunnistamattomana

Venäjän puolustusministeriö kiistää Yhdysvaltain syytökset Itämeren yllä lentäneen tiedustelukoneen häirinnästä. Ministeriön mukaan yhdysvaltalaiskoneilla on kaksi vaihtoehtoa: Lentää muualla kuin Venäjän rajan lähellä tai laittaa transponderi päälle, jotta heidät voidaan tunnistaa.

Ulkomaat
Suhoi Su-27-hävittäjä.
Suhoi Su-27-hävittäjä. Kuvan kone ei liity tapaukseen.Piotr Polak / EPA

Venäjän mukaan he olivat lähettäneet hävittäjänsä konetta vastaan perjantaina, koska se oli lähestynyt Venäjän Baltian rajaansa transponderi sammutettuna.

Yhdysvaltain puolutusministeriö kertoi, että Su-27-kone teki vaarallisen ympärikäännöksen noin 30 metrin päässä yhdysvaltalaiskoneen yläpuolella.

Pentagonin mukaan Yhdysvaltain RC-135 lensi rutiinitehtävässä kansainvälisessä ilmatilassa, kun venäläishävittäjä tuli häiritsemään amatöörimäisesti sen matkaa.

Venäjän puolustusministeriö sanoo tiedotteessaan, että kaikessa Venäjän lentoliikenteessä noudatetaan kansainvälisiä ilmailusäännöksiä.

Ministeriön mukaan Yhdysvaltojen ilmavoimilla on kaksi vaihtoehtoa: Olla lentämättä Venäjän rajan lähellä tai laittaa transponderi päälle, jotta heidät voidaan tunnistaa.

Venäjän sotilaskoneet ovat häirinneet yhdysvaltalaisten koneita aiemminkin. Viimeksi pari viikkoa sitten venäläishävittäjät lensivät Itämerellä vaarallisen läheltä Yhdysvaltojen alusta ja -tiedustelukonetta.

Perjantain välikohtaus kertoo Itä-Eurooppaa koskevista jännitteistä maiden välillä. Naton baltialalaiset jäsenmaat– Viro, Latvia ja Liettua – pyysivät liittolaisiltaan pysyvämpää läsnäoloa alueella sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014.

Lähteet: Reuters, Tass