Lauantaina oli Obaman viimeinen lehdistöillallinen – Yle kokosi vitsejä vuosien varrelta

Viime vuoden lehdistöillallisilla presidentti vitsaili muun muassa varapresidentti Joe Bideniltä saamistaan rentouttavista hartiahieronnoista ja harjoittamastaan Kuuban politiikasta.

Ulkomaat
Barack Obama
Shawn Thew / EPA

Valikoidulle yleisölle esiintyi Washingtonissa lauantai-iltana mies, jonka työhön ei tavallisesti kuulu vitsailu.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama isännöi viimeistä kertaa Valkoista taloa työkseen seuraaville toimittajille järjestettävää illallista. Ja vuosittaisella lehdistöillallisella presidentin tehtävänä on likipitäen ainoastaan vitsailla.

Viime vuoden illallisilla presidentti vitsaili muun muassa varapresidentti Joe Bideniltä saamistaan rentouttavista hartiahieronnoista ja harjoittamastaan Kuuban politiikasta.

– Castron veljekset ovat täällä tänään, tervetuloa Amerikkaan amigot! Ai, kyseessä olivat Castrot Teksasista, Obama hauskuutti.

Viime vuonna illallisten toinen vetonaula oli koomikko Cecily Strong.

– On mahtavaa ollla täällä Washingtonin Hiltonissa... Sanoisi prostituoitu kongressiedustajalle, Strong heitti.

Toimittajien ja presidenttiparin lisäksi paikalla on lukuisia julkkiksia, joista osa osallistuu illan ohjelmaan.

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kisaava Donald Trump oli vieraiden joukossa vuonna 2011 ja myös presidentin vitsien kohteena. Obama heitti tuolloin, että hänen syntymätodistuksestaan syntyneen kohun päättyminen ilahduttaa eniten Trumpia.

Tänä vuonna Trump ei osallistu illallisille. Trumpin mukaan lehdistö kuitenkin väittäisi valheellisesti, ettei hänellä ole ollut hauskaa.

Koska lauantain lehdistöillallinen on viimeinen, jossa Obama voi ainakin osan iltaa päättää kuinka hänestä vitsaillaan, listasimme Obaman parhaita vitsejä vuosien varrella.

Vuonna 2015

– Ei ole ihme, että ihmiset sanovat presidenttiyden vanhentaneen minua. Näytän niin vanhalta, että John Boehner on jo kutsunut Benjamin Netanjahun puhumaan hautajaisiini.

– Obamacaren ansiosta sinun ei enää tarvitse pelätä vakuutuksesi menettämistä, jos menetät työsi. Olkaa hyvä, senaatin demokraatit!

– Presidenttinä olo ei ole helppoa. Minun täytyy korjata rikki mennyt maahanmuuttomme, neuvotella Iranin kanssa. Ja löytää aikaa rukoilla viisi kertaa päivässä. Se on uuvuttavaa!

– Galileo uskoi, että Maa kiertää auringon ympäri. Ted Cruz uskoo, että Maa kiertää Ted Cruzin ympäri.

Koko puhe (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2014

– MSNBC [uutiskanava]on täällä. Heitä pelottaa, sillä he eivät ole ikinä nähneet näin isoa yleisöä.

– Fox [uutiskanava], myöntäkää pois, että teidän tulee minua ikävä. On huomattavasti vaikeampaa vakuuttaa amerikkalaisille Hillaryn [Clinton] syntyneen Keniassa.

– Vuonna 2008 sloganini oli "Yes We Can". Vuonna 2013 slogan oli "Control-Alt-Delete".

Koko puhe (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2013

– Söin hiljattain illallista republikaanien kanssa ja myönnän, ettei se ollut helppoa. Ehdotin maljaa, sitä ei hyväksytty valiokunnassa.

– Katson peiliin ja totean, etten ole enää se komea muslimi-sosialisti, joka ennen olin.

– Minulla on 99 ongelmaa ja nyt Jay-Z on yksi niistä... Ja taas yksi rap-lainaus. [Kommentti Beyoncen ja Jay-Z:n Kuuban matkaan liittyen.]

Koko puhe (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2012

– Ensimmäisellä kaudellani voitimme Irakin sodan. Toisella kaudellani aion voittaa sodan joulua vastaan.

– Osa sanoo, että syytän ongelmistani liikaa edeltäjiäni, mutta ei sovi unohtaa että kyseessä on käytäntö, jonka George W. Bush aloitti.

– Näitä illallisia kutsutaan Washington D.C:n päättäjäistansseiksi. Termin ovat keksineet politiikan toimittajat, jotka eivät selvästikään koskaan päässeet päättäjäistansseihin.

Koko puhe (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2011

– Nyt hän [Donald Trump] voi jälleen keskittyä asioihin, joilla on väliä... Kuten, oliko kuussa käyntimme lavastettu? Mitä todella tapahtui Roswellissa? Missä Biggie ja Tupac ovat?

– Toivon, että syntymätodistukseni julkitulo saa kohun rauhoittumaan. Haluan kuitenkin näyttää teille virallisen syntymävideoni. Kukaan ei ole nähnyt tätä 50 vuoteen, en edes minä. [Seuraa ote Leijonakuningas-elokuvasta] Haluan huomauttaa Foxin toimittajille, että äskeinen oli vitsi. Soittakaa Disneylle, jos ette usko.

– Rakastan Matt Damonia. Hän sanoi hiljan olevansa pettynyt suoritukseeni. No, katsoin juuri Kohtalon valvojat, joten... Samat sanat kaveri!

Koko puhe (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2010

– Vuosi on ollut melkoinen. Paljon ylämäkiä, paljon alamäkiä. Paitsi kannatukseni, joka on ainoastaan pudonnut. Mutta ei se mitään, se on politiikkaa. Ja sitä paitsi, tiedän että kannatukseni on yhä hyvin korkealla synnyinmaassani, joten...

– Ihmiset kiittelevät sitä, että olen onnistunut pelastamaan General Motorsin ja Chryslerin. He toivovat, että voisin pelastaa myös media-alan. Minun täytyy selittää heille, että olen vain presidentti. En ihmeidentekijä.

Koko puhe (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2009

– Haluan nyt puhua sydämestäni. [Lukulaitteet nousevat lattiasta.] Tauko naurua varten. Tämä ei nyt taida toimia, yritän uudelleen.

– Olen Barack Obama. Moni teistä on kirjoittanut minusta. Teistä jokainen äänesti minua.

– En olisi halunnut tulla tänne tänään, mutta ei auta. Tämä on yksi niistä ongelmista, jotka perin George W. Bushilta.

Koko puhe (siirryt toiseen palveluun).