Lämmin vappuyö piti poliisin kiireisenä – Helsingissä paljon nuoria päihtyneitä

Helsingin poliisi tyhjensi aamuyöllä Kaivopuiston, joka oli illasta asti nuorison kansoittama. Juoppoputkat täyttyivät juhlijoista, mutta varsinaisia poliisitehtäviä Helsingissä oli suhteellisen vähän. Turussa kolme ihmistä loukkaantui puukoniskuista vakavasti. Joensuussa nuoriso joukkotappeli.

Kotimaa
Vapunviettoa Helsingissä vuonna 2016.
Vapunviettoa Helsingissä vuonna 2016.Jyrki Lyytikkä / Yle

Vappuaatto on saanut ihmiset liikkeelle ja jokavuotiseen tapaan työllistänyt myös poliisia. Väkijuomien takia sammuneita ja sairastuneita ihmisiä sekä väkivaltaista käytöstä on ollut tavallista viikonloppua enemmän.

Sunnuntaiaamulla Itä-Suomen poliisi kertoi, että kaksi ihmistä on kuollut pakettiauton rajussa ulosajossa Lapinlahden Varpaisjärvellä Pohjois-Savossa. Ilmoituksen tieltä suistumisesta teki ohi ajanut taksinkuljettaja.

Hernesaaressa Helsingin telakalla yksi ihminen kuoli työtapaturmassa eilen.

Päihtyneet ja väkivaltaiset täyttivät putkat 

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että päihtyneet, häiriökäyttäytymiset ja pahoinpitelyt kaupungilla ovat pitäneet poliisin kiireisenä. Komisario Timo Viipurin mukaan ilta oli aiempien vappujen tapaan tavallista viikonloppua vilkkaampi.

Helsingin pelastuslaitoksen ensihoitopalvelulla oli runsaasti töitä: kiireellisiä hälytyksiä tuli tavanomaisen noin 150:n sijasta 250. Pelastuslaitoksen mukaan nuoria päihtyneitä oli paljon. Myös poliisi kertoo, että Kaivopuisto oli täynnä nuoria koko illan, ja aamuyöstä alue lopulta tyhjennettiin.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen mukaan ilta sujui normaalin viikonlopun tavoin kaikkialla muualla paitsi Turussa, jonka keskustassa oli liikkeellä erittäin paljon ihmisiä. Turun putkat täyttyivätkin jo ennen puolta yötä. Kolme ihmistä vietiin sairaalaan puukoniskujen takia.

Kotikäyntejä poliisi ehti tehdä vain väkivaltailmoitusten takia – valitukset naapurimetelöinnistä jäivät kiireessä valtaosin poliisin huomiotta.

Poliisi varautui yöhön lisämiehityksellä

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella kirjattiin pahoinpitelyitä iltakuudesta alkaen. Poliisin mukaan esimerkiksi Tampereella on ollut 15 pahoinpitelytapausta.

Myös Oulussa viikonloppu on ollut talven jälkeen selvästi muita viikonloppuja vilkkaampi. Hälytystehtäviä oli yöllä yli 200.

Kaakkois-Suomessa poliisi kirjasi vappuyön aikana kaikkiaan 190 tehtävä, mikä on poliisin mukaan puolitoistakertainen määrä edelliseen viikonloppuun verrattuna. Poliisia työllistivät normaalin viikonlopun tapaan päihtyneet, häiriökäyttäytymiset ja rattijuopot

Itä-Suomen poliisilaitos oli varautunut kiireeseen tuplamiehityksellä tavalliseen viikonloppuun verrattuna. Yöllä oli useita kotiväkivaltatapauksia ja rattijuopumuksia. Pahoinpitelyistä poliisi on ottanut kiinni kymmenkunta henkilöä. Joensuun Ilosaaressa joukko 15–19-vuotiaita otti yhteen.

Poliisin mukaan tilanne rauhoittui vähitellen aamuneljän jälkeen.