Video: Yhdysvaltain presidentti hyvästeli lehdistön – lopuksi putosi mikki "Obama vaikenee"

Barack Obaman vitsien kohteena oli erityisesti republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump, joka ei saapunut ilalliselle. Obaman ele mikrofonilla symboloi viihdeteollisuudessa loistavasti mennyttä esitystä.

Ulkomaat
Barack Obama
Barack Obama vitsaili republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Donald Trumpista.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalla oli haikea viimeinen lehdistöillallinen Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Hän vitsaili vapautuneesti niin mahdollisista seuraajistaan kuin kohtaamisestaan Britannian pienen prinssi Georgen kanssa.

– Viime viikolla prinssi George ilmaantui kokoukseemme kylpytakki päällä. Se tuntui läimäytykseltä kasvoihin. Selvä etikettivirhe, nauratti Obama Valkoisen taloon kokoontuneita silmäätekeviä.

Obama tapasi pyjamaan ja aamutakkiin pukeutuneen prinssi Georgen ennen illallista, kun hän oli juhlistamassa kuningatar Elisabetin 90-vuotissyntymäpäivää Windsorin linnassa.

Obama korvensi Trumpia kunnolla

Barack Obama kuittaili myös republikaanien presidenttiehdokkaaksi halajavan Donald Trumpin ulkopoliittisesta kokemattomuudesta.

– Republikaanit ovat epäuskoisia, että hän on heidän todennäköisin presidenttiehdokkaansa. He sanovat, että Donaldillta puuttuu presidentiltä vaadittava ulkopolitiikan kokemus. Reiluuden nimissä on sanottava, että hän on tavannut vuosia maailman johtajia, kuten Miss Ruotsia, Miss Argentiinaa ja Miss Azerbaidzhania, presidentti lohkaisi viitaten Trumpin aiemmin omistamaan Miss Universum -kauneuskilpailuun.

Barack Obama
Barack ObamaOliver Douliery / EPA

Trump ei ollut läsnä illallisella, vaikka on aiemmin ollut vakiovieraiden joukossa. Miljardööri joutui kovan vitsailun kohteeksi vuonna 2011 ja jättäytyi pois tänä vuonna, koska pelkäsi, että media tulkitsisi hänen reaktionsa väärin.

– Olen hieman loukkaantunut, että et tullut tänään. Meillä oli niin hauskaa viime kerralla. Onko tämä illallinen liian mauton the Donaldille? Onko hänellä jotain parempaa tekemistä? Onko hän syömässä Trump-pihviä tai päivittämässä loukkauksia Twitter-tililleen? Obama kysyi.

Myös juhlayleisöä huvittanut ammattikoomikko Larry Wilmore naljaili Trumpille omassa osuudessaan. Hän totesi Trumpin isännöivän ensi vuonna "hulppeaa Meksikon kustantamaa illallista".

Trump on uhannut rakentaa aidan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle laittoman siirtolaisuuden kitkemiseksi ja laittavansa Meksikon maksamaan sen.

Myös Clinton ja Sanders saivat osansa

Obama piruili myös entiselle ulkoministerilleen ja demokraattiehdokas Hillary Clintonille. Presidentti sanoi, että jos hänen puheestaan pidetään, hän voi käyttää sitä uudestaan Goldman Sachsilla, ja tienata kunnolla rahaa.

Clintonin kerrotaan ansainneen 675 000 dollaria puheista, joita hän piti pankkijätin tilaisuuksissa.

Vieraiden joukossa olevalle demokraattien altavastaajalle Bernie Sandersille presidentti Obama totesi, että hän näyttää tänään miljoonalta dollarilta.

– Tai sanotaan sama termeillä, joita ymmärrät, eli näytät kuin 37 000 lahjoitukselta, joista jokainen on arvoltaan 27 dollaria.

Nukkavierua professoria ulkomuodoltaan muistuttava Sanders on kerännyt runsaasti pieniä yksityisiä lahjoituksia kampanjaansa.

Mikki putosi ja Obama vaikeni

Barack Obama muisteli nostalgisena presidenttikautensa alkuaikoja kahdeksan vuotta sitten.

– Sanoin silloin, että nyt on aika muuttaa politiikkaamme sävy ja suunta. Jälkikäteen ajatellen minun olisi pitänyt olla hieman tarkempi, mitä tarkoitin.

Barack Obama ja Michelle Obama.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Michelle Obama.Oliver Douliery / EPA

Obama vitsaili myös kuluttavista presidenttivuosistaan ja niiden vaikutuksesta ulkonäkönsä sekä alhaisista kannutusluvuistaan. Hän totesi olleensa alussa idealistinen ja elinvoimainen nuori mies.

– Katsokaan minua nyt. Olen harmaantunut, ja lasken jo päiviä kuolemaani.

Lopuksi presidentti totesi, että hänellä on sanottavanaan enää vain kaksi sanaa.

– Obama vaikenee, hän sanoi vetäen sormet suunsa eteen ja pudottaen mikrofonin.

Mikin pudottaminen symboloi viihdeteollisuudessa loistavasti mennyttä esitystä. Ele kertoo, että tähän ei ole enää mitään lisättävää.

Valkoisen talon vuosittainen lehdistöillallinen kerää paikalle mediaa, poliitikkoja sekä elokuva- ja televisiotähtiä, ja on yksi Washingtonin suurista seurapiiritapahtumista.

Tänä vuonna illallisella nähtiin Hollywood-tähdet Will Smith ja Jada Pinkett-Smith, näyttelijät Jared Leto ja Helen Mirren sekä laulaja Aretha Franklin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters