Antti Rinne vappupuheessaan: Hallitus altistaa hyvinvointivaltion markkinavoimille

Hallitus sai kuulla kunniansa oppositiojohtajilta. SDP:n Antti Rinne syytti hallitusta hyvinvointivaltion alasajosta, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sanoi hallituksen olevan uusliberaalimpi kuin Esko Ahon johtama hallitus ja vihreiden Ville Niinistö haukkui leikkauspolitiikan.

politiikka
Antti Rinne
Antti RinneYle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus sai odotetusti tuimat haukut sosiaalidemokraattien puheenjohtajalta Antti Rinteeltä. Rinne luetteli vappupuheessaan hallituksen syntilistaa, joka ei ollut vähäinen.

– Keskustalainen pääministeri Sipilä johtaa hallitusta, joka ajaa alas suomalaista hyvinvointivaltiota kohti kokoomuksen oikeistosiiven unelmaa, markkinavaltaista yhteiskuntaa, jossa sopimisen sijasta sanellaan ja pakotetaan ja jossa ihmisarvon mittarina on tulotaso ja se, mitä ja miten paljon omista, Rinne jyrisi Kotkassa.

Rinteen mukaan hallituksen taktiikkana on toteuttaa sen ajama valtaisa muutos pala palalta. Näin kokonaisuus hämärtyy, Rinne sanoi.

– Hallitus haluaa altistaa koko julkisen talouden, hyvinvointivaltion, markkinavoimille.

Sote-uudistuksessa hallituksen linjaukset mahdollistavat Rinteen mukaan veroparatiisiyhtiöille kermankuorinnan palveluiden laadun ja laajuuden kustannuksella.

– Eli saadaksesi nykyisen laajuiset ja laatuiset palvelut, sinun pitää pystyä maksamaan.

Rinne tarjosi SDP:n vaihtoehtoa

Haukkumisen lisäksi Rinne tarjosi puheessaan myös vaihtoehtoa hallituksen politiikalle. Hänen mukaansa SDP:n vaihtoehdossa pystyttäisiiin konkreettisin toimin luomaan tämän vuoden aikana vähintään 35 000 uutta työpaikkaa.

Talouden tasapainottamisessa SDP puolestaan siirtäisi vastuuta hyvätuloisille ja varakkaille. Valtio myös velkaantuisi vähemmän kuin nykyisen hallituksen vaihtoehdossa, Rinne luetteli.

Arhinmäki: Nykyhallitus uusliberaalimpi kuin Ahon hallitus

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ryöpytti niin ikään hallitusta vappupuheessaan. Hän syytti hallitusta sanelusta ja kiristämisestä, kun se on ajanut kilpailukykysopimusta.

Paavo Arhinmäki piti vappupuhettaan Riihimäellä.
Paavo Arhinmäki piti vappupuhettaan Riihimäellä.

Erityisesti Arhinmäki syytti hallituksen näkevän yhteiskunnan liikeyrityksenä, jossa kaikki on kaupan. Nykyinen hallitus on Arhinmäen mukaan ideologisempi ja uusliberaalimpi kuin Esko Ahon (kesk.) johtama porvarihallitus 1990-luvulla.

– Perussuomalaiset katsovat sormi suussa hiljaisina yhtiömiehinä, kun keskustan voimakaksikko, pääministeri Sipilä ja liikenneministeri Anne Berner, tekee thatcherilaisempää politiikkaa kuin kokoomus on edes uskaltanut unelmoida, Arhinmäki sanoi Riihimäellä.

Hallituksen yhtiöittämishankkeet ovat Arhinmäen mukaan loikka kohti yksityistämistä. Yksityistämisen voittajia ovat veroparatiiseista käsin operoivat monikansalliset yhtiöt, häviäjinä tavalliset suomalaiset, Arhinmäki sanoi.

– Jopa Margaret Thatcher ja Ronald Reagan olisivat ylpeitä opetuslastensa politiikasta.

Niinistö vaati perumaan koulutusleikkaukset

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi vappupuheessaan Turussa hallituksen kurittavan leikkauspolitiikallaan työväkeä ja opiskelijoita, joiden juhla vappu on.

– Suomi ei nouse koulutusleikkauksilla ja palkkojen polkemisella vaan inhimillisillä uudistuksilla. Ihmiset tarvitsevat näköalattomuuden ja sanelun sijaan toivoa ja tulevaisuudenuskoa.

Niinistö mielestä hallituksen arvot vaarantavat Suomen elinkeinoelämän vetovoimaa.

– Kuka haluaa investoida maahan, jossa työmarkkinatilanne on epävarmuudessa, koulutustasoa lasketaan ja maahanmuuttajien asemaa vaikeutetaan, Niinistö kysyi.

Niinistö vaati puheessaan hallitusta perumaan koulutuksen ja opintotuen leikkaukset, koska Suomi nousee vihreiden mukaan panostamalla korkeaan osaamiseen ja koulutustason nostamiseen.

– Meillä ei ole varaa menettää parhaita kykyjämme irtisanomisiin korkeakouluissamme tai heikentää nuorten koulutuksen tasa-arvoa.