Kanada pidätti yli-ikäisen lukiolaiskoripalloilijan – oikea ikä lähempänä kolmeakymppiä

Eteläsudanilaisen koripallolupauksen huijaus paljastui, kun hän haki Yhdysvaltain viisumia pelimatkaa varten. Miehen sormenjäljet löytyivät rekisteristä, koska hän oli aiemmin hakenut pakolaisstatusta Yhdysvalloista.

Ulkomaat
Koripallo yleiskuva
Tomi Hänninen

Kanadan viranomaiset pidättivät huhtikuun puolivälissä lähes 30-vuotiaan eteläsudanilaisen miehen, joka opiskeli ja pelasi koripalloa kanadalaisessa lukiossa.

Yli kaksimetrinen ja 92-kiloinen mies oli valehdellut olevansa 17-vuotias päästäkseen pelaamaan koripalloa lukiojoukkueessa. Hänelle oli myönnetty urheilustipendi Ontariossa sijaitsevaan katoliseen lukioon.

Mies saapui Kanadaan viime marraskuussa kahden vuoden opiskelijaviisumilla. Hän muutti asumaan valmentajansa kotiin ja osallistui 11. luokan opetukseen.

Valmentaja arvioi, että valenuorella olisi ollut taitojensa puolesta mahdollisuus päästä pelaamaan Pohjois-Amerikan koripallosarja NBA:han.

Käry kävi Yhdysvaltoihin pyrkiessä

Viranomaisten mukaan mies valehteli hakemuksessaan päästäkseen Kanadaan. Miehen passissa ja muissa asiakirjoissa hänen syntymävuodekseen oli merkitty 1998.

Huijaus paljastui, kun koripalloilija haki joulukuussa viisumia Yhdysvaltoihin osallistuakseen joukkueensa pelimatkalle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Miehen sormenjäljet olivat päätyneet Yhdysvaltain rekisteriin vuonna 2007, kun hän oli yrittänyt hakea maasta pakolaisstatusta.

Hakemuksessaan mies oli ilmoittanut syntymäajakseen 1.11.1986. Yhdysvallat torjui hänen hakemuksensa.

Mies myönsi valehdelleensa ikänsä

Koripalloilija tunnusti Kanadan maahanmuuttoviranomaisille olevansa yli 17-vuotias. Hän väitti, että ei tiedä oikeaa syntymäaikaansa, koska hänen äitinsä ei muista sitä.

– En tullut tänne vahingoittamaan ketään tai tekemään mitään pahaa. Tavoitteenani on opiskella, hankkia koulutus, jotta voin mennä kotiin ja auttaa äitiäni ja muuta perhettäni, mies sanoi.

Mies on pyytänyt anteeksi aiheuttamaansa vaivaa ja ilmoittanut olevansa halukas palaamaan kotimaahansa Etelä-Sudaniin.

Koripalloilijaa uhkaa nyt karkotus Kanadasta. Viranomaiset arvioivat, että mies saattaa yrittää paeta, joten häntä pidetään vangittuna ainakin toukokuun 24. päivään saakka.

Lähteet: AFP, Reuters