Keskustan Laaninen: Maan tilanne saatu hallintaan – aluepolitiikka ei tarkoita vastakkainasettelua

Puoluesihteeri Timo Laaninen puhui keskustan vappujuhlassa Helsingissä, kun pääministeri Juha Sipilä perui osallistumisensa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho piti puheen Suomen pankin edustalla.

politiikka
Timo Laaninen
Timo LaaninenAOP

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi vappupuheessaan Suomen olevan oikealla tiellä. Laaninen luetteli puheessaan hallituksen saavutuksia, joita hänen mukaansa ovat kilpailukykysopimuksen eteneminen, sote-uudistus ja neljän miljardin säästöistä sopiminen.

– Juha Sipilä hallituksen ensimmäisen toimintavuoden aikana maan tilanne on saatu hallintaan. Tästä eteenpäin meidän on käännettävä kaikki kivet, jotta saamme ihmisille töitä, Laaninen sanoi Kyösti Kallion patsaalla Eduskuntatalon kupeessa.

Puheessaan Laaninen otti kantaa myös aluepolitiikkaan. Vahvan pääkaupunkiseudun lisäksi Suomi tarvitsee myös muut kehittyvät kaupunkiseudut ja elävän maaseudun, Laaninen sanoi.

– Aluepolitiikka ei tarkoita sellaista vastakkainasettelua kuin viime päivinä on nähty. Keskustalle aluepolitiikka on edellytysten luomista kaikkien alueiden menestykselle ja hyvinvoinnille.

Alun perin pääministeri Juha Sipilän piti puhua tilaisuudessa. Hän kuitenkin perui osallistumisensa.

Terho: Oppositiossa helppo louskuttaa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho piti vappupuheen Suomen pankin pääkonttorin edustalla. Terho sanoi perussuomalaisten ajavan samoja asioita kuin ennenkin.

– Ainoa ero entiseen on, että nyt meidän ajamamme asiat myös etenevät, Terho sanoi J.V. Snellmanin patsaan luona.

Terhon mukaan Suomen linja EU- ja maahanmuuttopolitiikassa on muuttunut selvästi viime hallituksesta.

– Paljon siis on jo saatu aikaan, mutta kaikkea ei yhdessä vuodessa voi valmiiksi saada.

Terho muistutti, että olemalla ehdoton ei saa mitään aikaan.

– Oppositiossa voi juuri siksi olla ehdoton, että suurista puheista huolimatta ei ole vastuussa mistään. Oppositiossa on siis helppo louskuttaa, mutta hallituksessa vaikutetaan tekemällä, ei puhumalla.

Satonen: Kokoomuksen linja näkyy hallituksen päätöksissä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Arto Satonen nosti omassa vappupuheessaan esiin hallituksen työlinjan. Satonen sanoi kokoomuksen olevan tyytyväisiä hallituksen linjauksiin.

– Kokoomuksen työn ja yrittäjyyden linja näkyy vahvasti hallituksen päätöksissä, Satonen sanoi Tampereella.

Satonen sanoi uskovansa, että toteutuessaan sekä kilpailukykysopimus että paikallisen sopimisen eteneminen luovat uusia työpaikkoja Suomeen.

– 3,7 prosentin vähennys yksikkötyökustannuksiin yhdistettynä nollalinjaan palkkaratkaisussa tuo varmasti uusia työpaikkoja Suomeen, kun Ruotsissa palkat nousevat 2,2 prosenttia ja Saksassa IG Metallin osalta jopa viisi prosenttia.