1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Täydellistä krapulalääkettä tuskin tulee

Aamu-tv:ssä vierailleen alkoholitutkija Peter Erikssonin mielestä krapulan oireiden lievittämisellä voitaisiin kuitenkin mahdollisesti vähentää alkoholismia.

Kotimaan uutiset
Ylen aamu-tv: Onko krapulaan parannuskeinoa?
Ylen aamu-tv: Onko krapulaan parannuskeinoa?

Pahoinvointia, päänsärkyä, alhainen veronsokeri, ajatukset harhailevat. Moni suomalainen potee näin vapun jälkeen tällaista tilaa eli krapulaa.

Fyysisten oireiden lisäksi riesana saattaa olla myös moraalinen krapula eli "morkkis".

– Yli sadalla tuhannella suomalaisella on varmasti tällä hetkellä krapulaan liittyvä morkkis, sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelema alkoholitutkija Peter Eriksson.

Helsingin yliopiston dosenttina toimiva Eriksson on selvittänyt tutkimuksissaan alkoholin vaikutuksia ja sitä, voidaanko krapulaa jotenkin lievittää. Erikssonin mukaan krapulasta tuskin päästään koskaan kokonaan eroon – paitsi pidäyttäytymällä alkoholin käytöstä.

– Täydellisesti krapulaa ei koskaan voi ehkäistä, mutta oireita voidaan lieventää, Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan yksi tutkittava oleva asia krapulan anatomiassa on asetaldehydin merkitys. Asetaldehydi on karsinogeeninen aine, jota syntyy alkoholin palamistuotteena.

– Voi vetää johtopäätöksen, että jos vähennetään asetaldehydiä, niin voidaan lievittää krapulan oireita, Eriksson sanoo.

Lievitä krapulaa – vähennä alkoholismia?

Onko krapulaan lievittämiseen keinojen etsiminen sitten järkevää toimintaa? Eikö viinalla läträäminen vain lisääntyisi, jos krapulasta selviäisi nykyistä helpommalla?

Erikssonin arvion mukaan vaikutus olisi päinvastainen. Hänen mielestään krapulaa lievittämällä voitaisiin mahdollisesti ehkäistä alkoholismia.

– Ihmiset, joilla on alttiutta alkoholiismiin, tietävät kyllä että krapulaan saa nopeasti helpotuksen ottamalla krapularyypyn. Näillä ihmisillä tilanne voi eskaloitua ja riippuvuus kehittyy. Jos ei olisi krapulasta johtuvaa syytä juoda seuraavana aamuna, voisi se vähentää alkoholismia, Eriksson sanoo.

Krapula ei ole tasa-arvoinen

Alkoholin haittavaikutukset eivät iske ihmisiin tasapuolisesti. Nyrkkisääntö on tietenkin selvä: mitä enemmän juo, sitä voimakkaampi krapula on. Toisille riittää kuitenkin vain hyvin vähäinen määrä alkoholia eli itku voi seurata lyhyestäkin ilosta.

– On pieni ryhmä ihmisiä, jotka voivat saada krapulan yhdestäkin drinkistä. Tähän vaikuttavat perinnölliset tekijät, Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan naiset saavat myös samasta määrästä alkoholia kovemman krapulan kuin miehet. Myös eri puolilla maailmaa ihmiset kestävät alkoholia eri tavoin. Esimerkiksi Aasiassa noin puolet väestöstä on altiita asetaldehydin aiheuttamalle yliherkkyydelle.

Lue seuraavaksi