1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kohutut Strykerit saapuvat sotaharjoitukseen Niinisaloon – "Amerikkalaiset eivät näy katukuvassa"

Kankaanpään Niinisalossa alkavaan sotaharjoitukseen osallistuu 2 300 suomalaista ja 185 yhdysvaltalaista. Niinisalon katukuvassa yhdysvaltalaiset eivät näy.

Kotimaan uutiset
Yhdysvaltalainen panssarivaunuosasto ajaa tietä pitkin.
Yhdysvaltalainen panssarivaunuosasto harjoittelemassa Puolassa helmikuussa 2015.Maecin Bielecki / EPA

Kankaanpään Niinisalossa Satakunnassa alkaa maanantaina etukäteen kohua herättänyt sotaharjoitus, jossa on mukana yhdysvaltalaisia sotilaita.

Harjoitukseen osallistuu 2 300 suomalaista ja 185 yhdysvaltalaista sotilasta sekä satoja ajoneuvoja. Yhdysvaltalaiset harjoittelevat osana suomalaista taisteluosastoa. Harjoituskalustona heillä on muun muassa parikymmentä panssaroitua Stryker-miehistönkuljetusajoneuvoa.

Yhdysvaltalaiset eivät näy katukuvassa

Sotaharjoituksen johtajan apulainen, everstiluutnantti Pekka Purtonen sanoo, että yhdysvaltalaisten joukkojen läsnäolo on tärkeää suomalaisten varusmiesten, reserviläisten ja palkatun sotilashenkilökunnan koulutukselle.

– Sekä kouluttajat että koulutettavat saavat verrokin, jota vasten he voivat peilata omaa osaamistaan ja oppia mahdollisesti uusia toimintatapoja.

Katukuvassa yhdysvaltalaiset eivät Kankaanpäässä näy.

– Harjoituksen aikataulu on varsin tiivis. Harjoitusalueelta ei käytännössä poistuta eikä niin sanottuja vapaitakaan ole, toteaa Purtonen.

Ruuhkiin syytä varautua

Harjoitusjoukot saapuvat Kankaanpäähän ja Niinisaloon vaiheittain. Tielläliikkujien on hyvä varautua normaalia hitaampaan matkantekoon ja ajoittaisiin ruuhkiin.

Sotaharjoitus päättyy perjantaina 13. toukokuuta.

Lue seuraavaksi