1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Panama-paperien julkisuus repii lehdistönvapauden ykkösmaata – "Ällistyttävä tilanne"

Verottaja on vaatinut Yleä luovuttamaan veroparatiisiyhtiöihin liittyvät Panama-paperit. JSN:n puheenjohtaja ja HS:n oikeustoimittaja pitäisivät kiinni lähdesuojasta, KSML:n päätoimittaja olisi valmis antamaan tiedot eteenpäin.

Ylen aamu
Ylen aamu-tv: Panama-paperit ja sananvapaus
Ylen aamu-tv: Panama-paperit ja sananvapaus

Sananvapaus on tällä viikolla näkyvästi esillä Suomessa.

Helsinki isännöi tiistaina Maailman lehdistönvapauden päivää. Unescon päätapahtumaan odotetaan ennätyksellistä, yli 1 000 osanottajan joukkoa eri puolilta maailmaa.

Samaan aikaan viranomaiset ja media vääntävät poikkeuksellisella tavalla kättä lähdesuojasta. Yhtäkkiä Suomi ei vaikuta lehdistönvapauden ykkösmaalta, joksi se valittiin huhtikuun lopussa seitsemättä kertaa.

– Nyt ei ollakaan juhlimassa lehdistönvapautta vaan pohtimassa ällistyttävää tilannetta, sanoi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Verohallinto on vaatinut Yleä luovuttamaan ns. Panama-papereiden aineiston. Se sisältää tietoja yli 210 000 yhtiöstä, jotka toimivat veroparatiiseissa.

Aineisto koostuu lakitoimisto Mossack Fonsecasta vuodetuista dokumenteista. Nämä Panama-paperit eivät ole Ylen hallussa, vaan yhtiöllä on pääsy dokumentteihin kansainvälisen toimittajaverkoston kautta.

Suomalainen media ei ole materiaalin luovuttamisesta yksimielinen. Esimerkiksi Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola katsoo, että Ylen pitäisi antaa aineisto verottajalle – tietyin varauksin.

– Näen, että lähdesuoja ja materiaali on eriytettävä toisistaan. Kyse on siitä, onko kaikki materiaali sellaista, joka paljastaisi tiedon vuotajan, Mervola totesi aamu-tv:n haastattelussa.

Yle ei ole suostunut luovuttamaan tietojaan viranomaisille lähdesuojaan vedoten. JSN:n Elina Grundström ja Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Susanna Reinboth pitävät ratkaisua oikeana.

Reinboth arvioi, että kyse on verottajan näkökulmasta pitkälti halusta näyttää tomeralta: varsinaiset eväät lähdesuojan murtamiseksi oikeudessa ovat heikot.

– Vaatimuksella ei ole mitään mahdollisuuksia menestyä tuomioistuimessa. Olen varma, että verottajakin tietää tämän, Reinboth sanoi aamu-tv:ssä.

Kansainvälinen tutkivien journalistien järjestö ICIJ on ilmoittanut julkaisevansa osan Panama-aineistosta 9. toukokuuta.

Lue seuraavaksi