Ylen toimitusjohtaja: Meillä on nollatoleranssi toimittajien uhkailun suhteen

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen otti kantaa toimittajien kokemaan uhkailuun ja väkivaltaan Yle Oulun toimittajan jouduttua aktivistien kivityksen kohteeksi Pyhäjoen ydinvoimalan rakennustyömaalla. Kivinen tuomitsee kaiken toimittajiin kohdistuvan uhkailun ja väkivallan.

media
Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen
Ylen toimitusjohtaja tuomitsee toimittajien uhkailun

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen tuomitsee jyrkästi toimittajiin kohdistuvan uhkailun ja väkivallan. Hänen mukaansa vakivalta on raja, jota yhteiskunnassa ei ehdottomasti saa ylittää.

Kivisen mukaan Suomessa on totuttu siihen, että tiedotusvälineitä sekä niiden koskemattomuutta ja riippumattomuutta kunnioitetaan. Olemme voineet lähinnä lukea poikkeuksia tästä ulkomaan uutisista, jossa toimittajia on kriisialueilla jopa tapettu.

Kivinen on kuitenkin huolissaan ilmapiirin muuttumisesta myös Suomessa.

– Väkivalta on valitettavasti yleistynyt etenkin verkkopuheissa. Ja on todella huolestuttavaa, että se on leviämässä myös fyysisiksi uhkailuiksi.

– Yle yhtiönä, ja myös koko ala ei saa antaa sille yhtään sijaa, sillä ärsytyskynnys siitä sitten vain laskee ja laskee niin, että alamme huomaamattamme hyväksyä asioita, joita ei todellakaan pidä hyväksyä, sanoo Kivinen.

Varsinkin verkkoympäristössä äärinäkökulmat ja -mielipiteet korostuvat helposti enemmän kuin mitä ne ansaitsisivat. Ne antavat silloin itsestään vahvemman kuvan kuin mikä niiden todellinen kaikupohja yhteiskunnassa on.

Lauri Kivinen, toimitusjohtaja Yle

Kivinen selittää ilmapiirin kiristymistä yleisellä epävarmuudella.

– Ei tiedetä, mikä meitä odottaa. Yhteiskunta on laajassa muutoksen tilassa ja totumme ehkä sellaisiin ääniin, jotka aikaisemmin olisivat jääneet kuulumatta. Se on se verkkomedian kääntöpuoli.

Sosiaalisen median käyttäjällä on vastuu

Kivinen muistuttaa jokaisen vastuusta sosiaalisessa mediassa.

– Meidän jokaisen täytyy kuluttajana myös miettiä, mitä kannattaa lukea, mitä kannattaa klikata ja mitä kannattaa jakaa. Jos jakaa vääriä asioita, tulee vahvistaneeksi niitä. Varsinkin verkkoympäristössä äärinäkökulmat ja -mielipiteet korostuvat helposti enemmän kuin mitä ne ansaitsisivat. Ne antavat silloin itsestään vahvemman kuvan kuin mikä niiden todellinen kaikupohja yhteiskunnassa on, kuvailee Kivinen.

Kivisen mukaan Ylessä suhtaudutaan toimittajien uhkailuun ja heihin kohdistuvaan väkivaltaan vakavasti.

– Tämä kuuluu niihin asioihin, joihin meillä on ja tulee olemaan täydellinen nollatoleranssi. Me puutumme jokaiseen tilanteeseen, jossa tällaisia uhkailuja tai vakavampaakin sattuu.

Maailman lehdistönvapauden päivä

Tiedotusvälineiden koskemattomuus ja riippumattomuus on ajankohtainen asia myös huomisen Maailman lehdistönvapauden päivän johdosta.

World Press Freedom Day vietetään YK:n yleiskokouksen päätöksen mukaisesti vuosittain 3. toukokuuta ja tänä vuonna Unescon lehdistönvapauskonferenssi pidetään Suomessa, Helsingissä.

Maailman lehdistönvapauden päivän päätapahtumaan odotetaan yli 400 osallistujaa noin sadasta maasta.