1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaista 5G-teknologiaa Korean talviolympialaisiin

Oulun yliopisto on mukana rakentamassa 5G-teknologiaa Korean talviolympialaisiin. Yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikkö valittiin kilpailun jälkeen kehittämään 5G-radioratkaisuja ja liittämään ne mobiiliverkkoon. Oululaisten panos on osa kansainvälistä hanketta.

Kotimaan uutiset
Tietoliikenteen 5g-yhteydet ovat lähitulevaisuutta.
Risto Degerman / Yle

Oulun yliopisto on valittu kilpailun jälkeen toteuttamaan 5G-teknologiaa Korean talviolympialaisiin. Yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikkö kehittää osana kansainvälistä hanketta kisoihin 5G-radioratkaisuja ja liittää ne mobiiliverkkoon.

Oulun yliopistossa 5G-tutkimusta johtava professori Matti Latva-aho kertoo hankkeen olevan merkittävän paitsi teknisen haastavuutensa vuoksi myös kansainvälisen standardoinnin kannalta. 5G-standardi valmistuu vuonna 2020 ja olympialaisten kaltaisia demonstraatioita tarvitaan ennen yksityiskohtien lukkoon lyömistä. Teollisuus ja operaattorit ovat asettaneet Korean talviolympialaiset ensimmäiseksi merkittäväksi välietapiksi 5G-standardoinnissa.

Korean hanke on ensimmäinen EU:n rahoittama 5G-teknologiaan liittyvä kokeilu. Oulun yliopiston lisäksi hankkeessa on mukana teollisuutta, operaattoreita ja tutkimuslaitoksia Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Koreasta.

Korean talviolympialaiset järjestetään vuonna 2018 PyeongChangissa.

Lue seuraavaksi