Suomen Saamelaiskäräjät ehdottaa yhteistä saamelaismääritelmää osaksi pohjoismaista saamelaissopimusta

Suomen Saamelaiskäräjät on lähettänyt Norjan ja Suomen saamelaiskäräjille kirjeen, jossa se ehdottaa neuvottelujen aloittamista yhteisen saamelaismääritelmän säätämiseksi. Määritelmä tulisi osaksi pohjoismaista saamelaissopimusta.

politiikka
Sámediggi 15.4.2016
Suomen Saamelaiskäräjät on merkinnyt vaalikauden 2016-2019 toimintasuunnitelmaansa tavoitteekseen pohjoismaisen saamelaissopimuksen edistämisen.Vesa Toppari / Yle

Suomen Saamelaiskäräjät ehdottaa yhteistä saamelaismääritelmää osaksi pohjoismaista saamelaissopimusta, Ruotsin Saamen radio kertoo.

Pohjoismainen saamelaissopimus ei nyt sisällä saamelaisen määritelmää. Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtajan mukaan määritelmä toisi lisäarvoa sopimukseen.

– Tämän sopimuksen arvo nousisi mielestäni ja sillä olisi myöskin symbolinen merkitys, sanoo Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Suomen saamelaiskäräjät ei ole ehdottanut yhteisen saamelaismääritelmän sisällöstä.

"Vahvistaisi saamelaisia"

Tiina Sanila-Aikio
Anneli Lappalainen / Yle Sápmi

Tiina Sanila-Aikion mielestä yhteinen saamelaismääritelmä vahvistaisi kaikkia saamelaisia, erityisesti pohjoismaisesti.

– On hyvin tärkeää, että meillä on yhteinen pohja eivätkä valtioiden rajat vie yhteisöitämme eri suuntiin. Yhteinen määritelmä myös tunnustaisi saamelaisten itsemääräämisoikeutta, Sanila-Aikio sanoo.

Saamelaisneuvosto ja Saamelaisten Parlamentaarinen Neuvosto ovat jo vuosia vaatineet yhteistä saamelaismääritelmää.

Ruotsin Saamelaiskäräjien hallituksen puheenjohtaja näkee yhteisen määritelmän ongelmallisena

Ruotsin Saamelaiskäräjien hallituksen puheenjohtaja Håkan Jonsson ei usko, että pohjoismaiseen saamelaissopimukseen sisällytetään yhteinen saamelaismääritelmä.

Håkan Jonsson, SPR dievasčoahkkin 19.3.2015
Håkan JonssonVesa Toppari / Yle

Håkan Jonsson ei ollut perjantaina Ruotsin saamelaisradion haastatteluun mennessä kuullut Suomen Saamelaiskäräjien ehdotuksesta. Jonsson kuitenkin näkee, että neuvottelujen tässä vaiheessa olisi hyvin vaikeaa saada saamelaismääritelmää mukaan sopimukseen.

– Pohjoismaisen saamelaissopimuksen neuvottelut ovat jatkuneet jo pitkään ja asioita on pyöritelty kauan. Olisi hyvin vaikea saada tällaista asiaa mukaan saamelaissopimukseen, Jonsson sanoo.

Håkan Jonsson arvelee, ettei saamelaismääritelmää nosteta neuvottelupöytään.

– Olisin yllättynyt, jos se otetaan edes keskusteluihin mukaan. Mutta koskaan ei saa sanoa ei koskaan, Jonsson arvelee.

Pohjoismaisen saamelaissopimuksen tavoitteena yhteinäistää saamelaisten asemaa

Suomen Saamelaiskäräjät on merkinnyt vaalikauden 2016-2019 toimintasuunnitelmaansa tavoitteekseen pohjoismaisen saamelaissopimuksen edistämisen. Saamelaissopimuksen neuvottelut jatkuvat toukokuussa.

Norjan, Ruotsin ja Suomen välisen sopimuksen tavoitteena on luoda saamelaisten oikeusasemaa koskeva yhdenmukainen pohjoismainen sääntely.

Sopimuksessa olisi määräyksiä muun muassa saamelaisten itsemääräämisoikeudesta, yhteistyöstä saamelaiskäräjien ja valtioiden välillä, saamelaisten kielellisistä ja kulttuurisista oikeuksista sekä elinkeinojen harjoittamisesta.