Tekstiviesti kertoo tarhurille, kun hunajaa alkaa kertyä

Automaattisesti toimivat pesävaa'at ovat tuoneet helpotusta mehiläisten hoitoon. Tarhaajan puhelin kilahtaa kaksi kertaa päivässä ja tekstiviesti kertoo, mitä mehiläispesässä tapahtuu.

Kotimaa
Mikko Myllykoski mehiläispesä
Vaaka kertoo Mikko Myllykoskelle, mitä pesässä tapahtuu.Mirva Ekman / Yle

Kurikkalaisella mehiläistarhaajalla Mikko Myllykoskella on pesiä kahdella paikkakunnalla, Kurikassa ja Seinäjoen Ylistarossa. Turhat ajelut kahden paikkakunnan välillä ovat loppuneet sen jälkeen, kun Ylistaroon asennettiin yhden pesän alle digitaalinen automaattisesti tomiva vaaka. Mittaustulokset vaakapesästä tulevat Myllykosken puhelimeen tekstiviesteinä.

– Mehiläispesän paino ja lämpö ovat tärkeitä tietoja, jotka vaaka lähettää automaattisesti kaksi kertaa päivässä. Vaa'an ja tekstiviestien ansiosta tiedän mitä pesillä tapahtuu ja osaan suunnitella lähipäivien hoitotoimenpiteet, toteaa Myllykoski.

Vaaka saatiin pesän alle ja ensimmäinen viesti tuli (28.5.2015)

Myllykoski kirjaa punnitustulokset ja niihin liittyvät havainnot myös Suomen Meihiläishoitajain Liitonverkkopalveluun (siirryt toiseen palveluun). Vaakapesät eri puolella maata tarjoavat arvokasta tietoa mehiläistarhaajille ja muille hunajasadon kertymästä ja kasvien kukinta-ajoista kiinnostuneille.

vaa'an näyttö
Vaakapesien mittaustulokset kirjataan nettiin ja niitä pääsee seuraamaan Suomen Mehiläishoitajain Liiton verkkosivuilla.Mirva Ekman / Yle

– Tämä on mehiläishoitajaliiton palvelua kaikille mehiläistarhaajille, laitamme nettiin tulokset jatkuvasti ja siellä voivat tarhaajat seurata mitä milläkin paikkakunnalla tapahtuu, sanoo Myllykoski.

Vähän aurinkoisempaa, mutta painon muutokset voivat olla vesisateen aiheuttamia. (7.6.2015)

Pesän painon lisääntyminen kertoo tarhaajalle, että hunajaa kertyy.

– Tilaa lisätään pesään sitä mukaa kun satoa tulee. Pesän painoa seuraamalla tarhaajat tietävät, milloin tilaa pitää lisätä, ettei pesä lähtisi parveilemaan.

Omalta osaltaan Myllykoski pitää merkittävänä hyötynä sitä, että Kurikasta ei tarvitse lähteä ajamaan turhan takia Ylistaroon. Jokainen ajettu kilometri vaikuttaa myös tuotannon kannattavuuteen.

Hurja lento ja paljon väkeä. Nyt vain ilmoja, niin tulee satoa. (1.7.2015)

Nyt on porukkaa ja kukkia, mutta ei kelejä. (12.7.2015)

Myllykosken Ylistaron pesien seuranta viime kesältä todistaa sitä, että kesä oli hunajan tuotannon kannalta huono. Kolean ja sateisen alkukesän takia hunajasato jäi kauas parhaista vuosista. Heinäkuun lämpökään ei osunut sillä tavalla kohdalleen, että sato olisi pelastunut.

Tulevan kesän hunajasatoa ei kukaan osaa vielä ennustaa.

– Pääsatokausi alkaa ennen juhannusta, kun vadelmat ja horsmat alkavat kukkia. Sadon määrän ennustaminen on kuitenkin mahdotonta, se on aivan niistä päivistä sitten kiinni.