1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lämpö saa koivun kukkimaan – siitepölymäärät etelässä runsaita

Koivun kukinta on käynnistynyt lämpimän sään myötä Etelä-Suomessa.

Kotimaan uutiset
Kartta siitepölytilanteesta.
Kartta siitepölytilanteesta.Yle Sää

Lämmin sää on käynnistänyt koivun kukinnan Etelä-Suomessa. Siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin maan etelä- ja keskiosissa, kertoo Turun yliopisto siitepölytiedotteessaan. Lepän kukinta on pääosin päättynyt etelässä ja jatkuu muualla heikkona.

Pohjoisessa koivun siitepölyä on vielä vähäisesti. Viime viikolla ollut lämmin kausi toi kuitenkin Pohjois- ja Itä-Suomeen koivun siitepölyä Venäjältä.

Siitepölytilanne on joka toinen kevät voimakkaampi. Tänä keväänä siitepölyä on ilmassa huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Viime kesän kylmyyden vuoksi kouvun siitepölylle allergisilla on kuitenkin tänä vuonna helpompaa kuin toissa vuonna.

Lämpötilaennuste.
Yle Sää

Viikonvaihteessa alkaneen lämpimän kauden myötä terminen kesä on lähellä Etelä- ja Keski-Suomessa. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle. Tämän hetkisissä ennusteissa merkkejä lämpötilan laskusta ei ole.

Harvinaisen lämmin huhtikuu

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuu oli poikkeuksellisen lämmin ja sateinen suuressa osassa maata. Viime kuun keskilämpötila vaihteli etelän +4 asteesta Käsivarren Lapin -2 asteeseen.

Pohjois-Karjalassa ja Itä-Lapissa huhtikuu oli runsaat kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi.

Lämmön lisäksi huhtikuussa saatiin runsaasti sateita. Uudeltamaalta Keski-Suomeen ulottuvalla alueella ja Meri-Lapissa satoi viime kuussa yli kaksi kertaa enemmän pitkäaikaisen keskiarvoon verrattuna. Ainoastaan Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Lapissa sademäärä jäi alle pitkäaikaisten keskiarvojen.

Lue seuraavaksi