1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksa hellii sähköauton ostajaa – 4 000 euron hankintatuki

Saksa alkaa myöntää 4 000 euron hankintatukea asiakkaille, jotka ostavat sähköauton. Tavoitteena on saada teille miljoona sähköautoa neljän vuoden päästä. Sen lisäksi Saksa satsaa latauspisteisiin ja sähköbusseihin.

talous
Uutisvideot: Sähköbussi ladataan ilman kaapelia
Uutisvideot: Sähköbussi ladataan ilman kaapelia

Keltainen bussi seisoo päätepysäkillä Etelä-Berliinissä. Sähkölinja-autoa ladataan ilman piuhoja. Bussin alustasta laskee harjannäköinen latauslaite kohti betonilaattaa. Magneettikenttä muodostuu ja bussin akut ladataan muutamissa minuuteissa. Kanadalainen liikennevälinevalmistaja Bombardier on kehittänyt tämän tekniikan.

− Lataaminen Berliinin keskustan molemmilla päätepysäkeillä kestää 4−6 minuuttia. Matkaa päätepysäkkien välillä on kuusi kilometriä. Yhden ajon jälkeen pitää ladata akut. Toisaalta bussia voi ajaa pidempääkin, jos on ruuhkaa tai kiertoteitä. Silloin lataamisen voi jättää väliin, Dana Hahn sanoo.

Täysillä akuilla bussilla voi ajaa korkeintaan 40 kilometriä. Berliini on hankkinut neljä sähköbussia, jotka ovat olleet käytössä viime elokuusta. Alkuvaikeuksien jälkeen kaikki sujuu nyt hyvin.

− Tämä kulkee kuin tavallinen bussi, mutta se on hiljaisempi. Alussa pitää katsoa nopeusmittaria, ettei tule ajettua ylinopeutta, bussinkuljettaja Marcus Achtnik kertoo.

Sähköajoneuvot ovat Saksassa vielä harvinaisia. Sen vuoksi maan hallitus on päättänyt panostaa vahvasti niihin. Tällä hetkellä Saksan teillä liikkuu vain 25 000 sähköautoa, mutta tavoitteena on miljoona sähköautoa neljän vuoden päästä. Sähköauton ostajille myönnetään 4 000 euron hankintatukia. Esimerkiksi Volkswagenin pieni e-up-malli maksaa Saksassa melkein 27 000 euroa.

Hallitus on myös päättänyt panostaa sähköajoneuvojen infrastruktuurin rakentamiseen.

− Haluamme 15 000 latausasemaa lisää koko Saksaan, jotta meillä olisi mahdollisimman monta latausasemaa, liikenneministeriön valtiosihteeri Norbert Barthle sanoo Ylen haastattelussa.

Saksan liikenne sähköistyy myöhässä

Vihreä oppositio on tyytyväinen, että sähköautojen hankintaa tuetaan. Vihreiden mielestä Saksan autoteollisuus on myöhässä.

− Nykyisin löytyy erimallisia sähköautoja, mutta kesti pitkään ennen kuin ennen kuin Saksan autoteollisuus panosti tähän, vihreiden kansanedustaja Oliver Krischer sanoo.

Neljän tuhannen euron hankintatuki saattaa lisätä sähköautojen houkuttelevuutta, mutta ei kaikille.

− Se ei sovi minulle. Ajan dieselillä pitkiä matkoja, joten nykyiset sähköautot eivät täytä tarpeitani, Mike Banetzki sanoo. Hän on juuri tankkaamassa autoaan.

Volkswagenin dieselpäästöhuijaus on saattanut nopeuttaa Saksan siirtymistä sähköautoihin. Neljän tuhannen euron hankintatuki saattaa lisätä sähköautojen houkuttelevuutta entisestään ja luoda uudet markkinat.

Lue seuraavaksi