1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aarnion Trevoc-juttu hovissa: Syyllistyikö Aarnio myös törkeään lahjuksen ottamiseen?

Syyttäjä ja Jari Aarnion puolustus ovat jälleen napit vastakkain - tällä kertaa hovioikeudessa. Syyttäjä vaatii Aarniolle tuomiota myös törkeästä lahjuksen ottamisesta ja ehdottoman vankeustuomion koventamista. Aarnio itse vaatii syytteiden hylkäämistä tai ainakin vankeustuomionsa lieventämistä ehdolliseksi.

Jari Aarnio ja asianajaja Riitta Leppiniemi Helsingin hovioikeudessa 2.5.2016. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Helsingin hovioikeuteen saapui aamulla joukko uupuneen oloisia ihmisiä.

Jari Aarnion rikosoikeudenkäyntien Trevoc-haarassa alkoi hovioikeuden pääkäsittely.

Jutun osapuolten kisaväsymyksen ymmärtää. Poliisi ja oikeuslaitos ovat selvitelleet Aarnion tekemisiä ja tekemättä jättämisiä kohta kolme vuotta.

Hovioikeuskierros on kuitenkin pakko tehdä, koska sekä syyttäjä että puolustus ovat tyytymättömiä Aarnion saamaan Trevoc-tuomioon Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräräjäoikeudessa Aarnio sai kesäkuussa 2015 vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kahdesta lievemmästä rikoksesta.

Syyttäjät: Aarnio sai Trevocista osakkeisiin perustuvaa etua

Trevoc-jutussa on kaksi syyttäjää: valtionsyyttäjä Mikko Männikkö ja kihlakunnansyyttäjä Antti Sundberg.

Valtionsyyttäjä Männikkö kiteytti syyttäjien painopisteen hovioikeudessa kahteen virkkeeseen.

– Vielä on saatava hovioikeuden näkemys siitä, onko Jari Aarniolle järjestetty Trevoc-yhtiöstä sen osakkeen arvoon liittyvä taloudellinen etu vai ei. Meidän mielestämme on.  

Aarniolla oli kaksoisrooli.

Mikko Männikkö

Männikkö pitää Helsingin käräjäoikeuden Aarniolle langettamaa tuomiota törkeästä virkavelvollisuuden rikkomisesta koko Trevoc-jutun kivijalkana.

– Aarniolla oli kaksoisrooli. Hänelle on järjestetty Trevocista osakeomistukseen perustuva taloudellinen etu, ja hän on osallistunut samaan aikaan Trevoc-seurantalaitehankintojen valmisteluun Helsingin huumepoliisissa.

Käräjäoikeus antoi tuomion kaksoisroolista, esteellisyyssäännösten rikkomisesta, mutta se ei hyväksynyt syyttäjän näkemystä siitä, että Aarnio olisi samalla saanut myös törkeän lahjuksen eli osakkeisiin perustuvan etuuden Trevoc-yhtiöstä.

Myös syyte törkeästä petoksesta kaatui käräjillä. Oikeuden mukaan Trevocin laitteet olivat käyttökelpoisia eikä viranomaisia harhautettu.

Nyt hovioikeudessa syyttäjät pysyvät yhä lähtöruudussa, alkuperäisissä syytteissään.

Puolustus: Aarniolla ei ollut minkäänlaista roolia Trevocissa

Jari Aarnion puolustusasianajajan Riitta Leppiniemen arvio Helsingin poliisilaitoksen Trevoc-seurantalaitehankinnoista on tyystin toisenlainen kuin syyttäjillä.

Puolustus kiistää jyrkästi sen, että Aarnio olisi saanut osakkeisiin perustuvaa taloudellista etua Trevocista. Puolustuksen mukaan Aarnio ei ole syyllistynyt törkeään lahjuksen ottamiseen.

– Aarniolla ei ole ollut minkäänlaista roolia Trevoc-yhtiössä tai sen rahoituksessa. Syyttäjän rakentama lahjuskuvio on aivan mahdoton.

Puolustus kiistää myös syytteen törkeästä petoksesta.

Syyttäjän rakentama lahjuskuvio on aivan mahdoton.

Riitta Leppiniemi

– Trevocin laitteet olivat tarpeellisia. Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin omatoiminen Trevoc-laitteiden hankkiminen, koska KRP ei kyennyt kelvollisia laitteita toimittamaan. Ketään ei ole petetty.

Leppiniemi kertoo, että Helsingin poliisilaitoksella vallitsi aluksi epäselvyyttä jopa siitä, tarvitaanko Trevoc-laitteiden hankintaan ylipäätään Helsingin poliisilaitoksen nimenomaista päätöstä.

– Pitkään poliisilaitoksella katsottiin, että varsinaista hankintapäätöstä ei tarvittu, koska seurantalaitteet ostettiin sekä EU:n että Poliisihallituksen erityismäärärahalla.

Hovioikeus on varannut Trevoc-jutulle istuntopäiviä kesäkuun puoliväliin saakka.

Helsingin huumepoliisin entisellä päälliköllä Jari Aarniolla on parasta aikaa vireillä myös suuri huumausaine- ja virkarikosjuttu käräjäoikeudessa. Huumausainejutun käräjätuomio saataneen syksyllä. Huumejutussa syyttäjät vaativat Aarniolle 11 vuoden vankeustuomiota. Aarnio itse vaatii kaikkien syytteiden hylkäämistä.