1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

TEM:n ennuste: Entistä useampi on työttömänä pitkään

Työ- ja elinkeinoministeriö ennustaa työttömien määrän vähenevän ensi vuonna. Kilpailu työpaikoista kuitenkin kovenee ja yli vuoden työttöminä olleiden määrä kasvaa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhä useampi työtön on päätymässä pitkäaikaistyöttömäksi. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita on työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan ensi vuonna jo liki 140 000 eli lähes 40 prosenttia kaikista työttömistä.

Työ ja elinkeinoministeriö TEM ennustaa, että kuluvana vuonna työttömien määrä lisääntyy kuudella tuhannella. Loppuvuodesta työtä vailla olisi lähes 360 000 suomalaista. Ensi vuonna TEM arvioi suunnan kääntyvän. Työttömien määrän ennakoidaan vähenevän muutamalla tuhannella ja päätyvän viime vuoden lukujen tuntumaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Työttömien määrän kasvu olisi siis ensi vuonna vihdoin taittumassa, mutta kituliaaksi ennakoitu talouskasvu ei vielä tuo työtä etsiville suurta helpotusta. Kun uusia työpaikkoja on luvassa, samalla lisääntyy myös töitä etsivien määrä eikä työttömyysaste laske.

TEM ennustaa, että Suomeen viime vuonna saapuneista turvapaikanhakijoista tulee tuhansia uusia työnhakijoita. Lisäksi Suomessa työskentelee tilapäisesti useita kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia.

Työtä vailla ollaan entistä pidempään

Pitkäaikaistyöttömys kouraisee yhä useampaa ja entistä kovemmin. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden joukko kasvaa ennusteen mukaan 30 000 henkilöllä viime vuodesta.

Vähän aikaa työttöminä olleiden osuus on pudonnut. Viime maaliskuussa vain joka neljännen työttömyys oli kestänyt alle kolme kuukautta. Sen sijaan joka kolmas oli ollut työttömänä yli vuoden.

Työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys koettelevat etenkin miehiä. Maaliskuussa miesten työttömyys väheni hieman ensimmäisen kerran neljään vuoteen.

Rakennusalalla kajastaa valoa

Miesten tilannetta helpottaa se, että rakennustyömailla tarvitaan lisää työntekijöitä. Korjausrakentamisen kasvun jatkuminen ja asuntorakentamisen viriäminen tarjoavat ennusteen mukaan mukaan tänä ja ensi vuonna uusia työpaikkoja yhteensä 13 000 henkilölle. Teollisuudenkin alamäki alkaa loiveta.

Sen sijaan palvelualoilla työpaikkojen määrä junnaa lähes paikallaan. Palveluihin TEM ennustaa tälle vuodelle vain tuhannen ja ensi vuodeksi kuuden tuhannen työpaikan lisäystä.

Nuorten työllisyystilanteeseen ennuste tarjoaa pienoista parannusta, sillä alle 25-vuotiaiden ikäluokat pienenevät tuhansilla aina 2020-luvun alkuun saakka.