Näkökulma: Stubbin alakuloinen kampanja-avaus

Kokoomuspomo ryntäsi avaamaan kampanjansa keskentekoisena, vaikka päävastustaja, Petteri Orpo, ei ole vielä noussut edes kehiin, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Kokoomuksessa pitää nyt kiirettä. Puoluekokousta edeltävä puheenjohtajakiertue ampaisee maakuntiin parin viikon päästä ja olisi suotavaa, jos kaikki ehdokkaat ilmoittautuisivat kisaan ennen starttia.

Puheenjohtaja Alexander Stubb polkaisi oman kampanjansa liikkeelle maanantaina espoolaisessa ravintolassa, vesitornin huippukerroksessa. Se voi olla korkein kohta, johon altavastaajaksi pudonneen puheenjohtajan kampanja tällä kertaa nousee.

Kaikesta näki, että liikkeelle oli lähdetty etuajassa. Ehdokkaalla ei ollut jakaa virallista visioita saati tavoiteohjelmaa. Ne skarppaantuvat myöhemmin, esikunnasta kerrottiin.

Stubbilla oli kiire starttinsa kanssa, koska päävastustaja - sisäministeri Petteri Orpo - ilmoittaa omasta ehdokkuudesta "lähipäivinä" kuten kokoomuksessa supsutetaan.

Jos Stubb aikaisti omaa starttiaan, Orpo on sitä todennäköisesti vähän myöhästyttänyt. Viime viikon Toivakka-katastrofi muutti askelmerkkejä. Olisi näyttänyt pahalta, jos yksi Stubbin ministeritiimin jäsenistä olisi juuri pyytelemässä anteeksi puheitaan eduskunnan edessä ja samaan aikaan toinen kokoomusministeri ilmoittaisi haastavansa puheenjohtajan.

Puolue-eliitin sisäpiirissä arvellaan, että Stubb ja hänen harveneva tukijoukkonsa ei ehkä edes tajua, miten heikoista asetelmista istuva puheenjohtaja lähtee kampanjabaanalle

Mutta lähipäivinä ilmoitus tulee ja tieto siitä varjosti Stubbin kampanja-avausta kuin suuri musta pilvi, vaikka näkymät ravintolasta olivat keväisen kirkkaat Suomenlahden aurinkoiselle ulapalle.

Stubb suitsutti, kuinka kokoomuslaista politiikka hallitus nyt tekee. Niin kai, mutta jostain syystä se ei näy puolueen kannatuksessa.

Stubb ei ole pystynyt lunastamaan sitä lupausta, joka leijui ilmassa, kun hänet valittiin hurmahenkisesti puheenjohtajaksi Lahdessa kaksi vuotta sitten. Uuden puheenjohtajan megalomaaninen henkilökohtainen äänestäjäsuosio ei kanavoitunutkaan kokoomuksen kannatuslukuihin. Sen jälkeen Stubb on rymistellyt kommelluksesta toiseen ja puolueyhteisö on suistunut hämmennyksen tilaan. Kannatus polkee paikallaan.

Viime kauden lopulla varapaikalta eduskuntaan noussut Elina Lepomäki ilmoittautui kisaan terävöittääkseen puolueen linjaa markkinaliberalistisempaan suuntaan. Nyt hänen ehdokkuutensa uhkaa jauhautua Stubbin ja Orpon kampanjoiden väliin.

Enemmän kuin linjasta kokoomuksen puheenjohtajavaalissa on kuitenkin kyse henkilöstä.

Vaikka tunnelma kampanja-avauksessa oli tänään alavireinen, Stubb on selvästikin päättänyt taistella. Hän on peto kampanjoimaan. Viime kerralla hänen kerrotaan soittaneen henkilökohtaisesti miltei jokaiselle puoluekokousedustajalle.

Jos sama soittorumba on edessä tälläkin kertaa, voi olla, että kaikki eivät enää edes vastaa puheenjohtajan puheluun.

Puolue-eliitin sisäpiirissä arvellaan, että Stubb ja hänen harveneva tukijoukkonsa ei ehkä edes tajua, miten heikoista asetelmista istuva puheenjohtaja lähtee kampanjabaanalle.

Stubb tunnusti, että tuleva haastaja, Petteri Orpo, on ollut hänen oikea kätensä hallituksessa ja kokoomuksen politiikan toteuttamisessa muutenkin. Nyt näyttää siltä, että Stubb lähtee kehiin käsipuolena. Raskaan sarjan otteluissa se voi olla kohtalokasta.​