Ranskalaistoimittaja kuvasi salaa jihadistiryhmää: "Ei islamia vaan joukko turhautuneita nuoria"

Ranskalainen toimittaja soluttautui kotimaassaan terrori-iskua suunnittelevaan jihadistiryhmään. Elokuvaa salaa kuvanneen toimittajan mukaan nuorten taistelijoiden toiminnalla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

Ulkomaat
Poliisiratsia marraskuussa 2015 Pariisissa.
Poliisiratsia marraskuussa 2015 Pariisissa.Yoan Valat / EPA

Tyhjiä lupauksia, manipulaatiota ja turhautuneita nuoria eikä jälkeäkään islamista.

Tällainen on ranskalaisen, peitenimiä Sair Ramzi käyttävän toimittajan näkemys Isisin nimeen vannovasta jihadistisolusta, johon hän soluttautui puoleksi vuodeksi.

Ramzin salaa kuvaama dokumenttielokuva "Allahin sotilaat" saa maanantaina ensi-iltansa Ranskassa.

Ramzi seurasi terroristialokkaista koostuvan ryhmän toimintaa ja kuvasi sitä piilotetulla kameralla.

Ei islamia vaan itsetuhoa

– En nähnyt merkkiäkään islamista. En nähnyt halua parantaa maailmaa. Vain hukassa olevia, turhautuneita, itsetuhoisia, helposti manipuloitavia nuoria, Ramzi kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

Ramzi on itse muslimi ja kuvailee olevansa samaa sukupolvea kuin Pariisiin marraskuussa hyökänneet terroristit. Hän sanoo halunneensa ymmärtää, mitä taistelijoiksi lähtevien nuorten päässään liikkuu.

– He ovat epäonnekkaita, koska syntyivät aikana, jolloin Isis on olemassa. He ovat nuoria, jotka etsivät merkitystä ja tämä on, mitä he löytävät. Ramzi sanoi.

"Siellä on naisia ja enkeleitä"

Ramzin mukaan ensimmäinen yhteydenotto ryhmään onnistui vaivattomasti Facebookin kautta.

Sen jälkeen hänen piti tavata "emiiri", joka johti muutaman kymmenen nuoren käännynnäisen ryhmää. Tapaaminen sovittiin Chateaurouxin kaupungissa sijainneeseen, talvella autioon ulkoilukeskukseen.

Emiiri oli houkutellut häntä paratiisilla, jossa naiset, enkelit ja palvelijat odottaisivat häntä. Saat palatsin ja siivekkään hevosen, tämä oli luvannut.

Eräässä toisessa tapaamisessa Ramzi sai paperilla ohjeet hyökätä yökerhoon aseen ja räjähdevyön kanssa.

Lopulta suuri osa ryhmän jäsenistä pidätettiin.