1. yle.fi
  2. Uutiset

EU yrittää hillitä pelkoja TTIP-neuvotteluista – "Kuluttajien ja ympäristön suojaa ei heikennetä"

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan parhaillaan neuvoteltava Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimus aiheuttaisi suuria riskejä ympäristölle ja kuluttajille.Greenpeace julkisti maanantaina 248 sivua haltuunsa saamiaan neuvotteluasiakirjoja.

Ulkomaat
Saksan ja Yhdysvaltain liput liehuivat Hannoverin teollisuusmessuilla EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimuksen TTIP:n 13.neuvottelukierroksen alkamista edeltävänä päivänä 24.huhtikuuta.
Saksan ja Yhdysvaltain liput liehuivat Hannoverin teollisuusmessuilla EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimuksen TTIP:n 13.neuvottelukierroksen alkamista edeltävänä päivänä 24.huhtikuuta.CHRISTIAN CHARISIUS / EPA

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström vakuuttaa, ettei mikään EU-sopimus tule alentamaan kuluttajien tai ympäristön suojan tai ruokaturvallisuuden tasoa.

Malmström kommentoi asiaa sen jälkeen, kun ympäristöjärjestö Greenpeace oli julkistanut haltuunsa saamiaan salaisia asiakirjoja EU:n ja Yhdysvaltojen välisistä vapaakauppasopimusneuvotteluista eli TTIP-neuvotteluista.

Järjestön mukaan asiakirjat osoittavat, että Yhdysvallat yrittää heikentää tai kiertää EU:n ympäristönsuojelun standardeja.

Malmström kotostaa, että vuodetut asiakirjat kuvastavat vain Yhdysvaltojen ja EU:n kantoja neuvotteluissa. Hänen mielestään ei pitäisi olla yllätys, että EU:lla ja Yhdysvalloilla on erilaisia näkemyksiä.

Malmströmin mukaan neuvotteluissa ollaan lähennytty joissakin asioissa, mutta joissakin muissa sopua ei ole. Siinä mielessä tämänpäiväiset otsikot ovat myrsky teekupissa, hän sanoo.

Greenpeace: Vallansiirto yrityksille

Greenpeaceace julkisti maanantaina 248 sivua TTIP-neuvottelujen asiakirjoja. Järjestön mukaan sopimuksella uhkaa olla kauaskantoisia seurauksia sekä ympäristölle että yli 800 miljoonalle EU-kansalaiselle.

Greenpeace katsoo, että voitontavoittelu ollaan asettamassa ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden edelle. Sen mukaan yrityksille annetaan mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin, mutta kansalaisyhteiskuntaa ei ole juuri kuultu.

Järjestö sanoo asiakirjojen osoittavan muun muassa, että Yhdysvallat haluaa mahdollisuuden sivuuttaa ruokamerkintöjä ja vaarallisia kemikaaleja koskevia EU-sääntöjä, jos ne ovat esteitä vapaalle kaupalle.

Asiakirjoista ei Greenpeacen mukaan myöskään löydy viitteitä ilmastonsuojeluun. Järjestö muistuttaa, että Pariisin ilmastokokouksessa sitouduttiin toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, eikä kauppaa pitäisi jättää toimien ulkopuolelle.

– TTIP:ssä on kyse valtavasta vallansiirrosta ihmisiltä suuryrityksille, Greenpeace katsoo.

"Neuvottelut pitäisi keskeyttää

Greenpeacen mielestä vapaakauppaneuvottelut tulisikin nyt keskeyttää, kunnes esille nousseihin kysymyksiin on vastattu.

Järjestö kehottaa aloittamaan neuvotteluja koskevan avoimen keskustelun, johon osallistuisivat kansalaiset, kansalaisyhteiskunta, poliitikot ja yritykset.

Neuvottelijoita järjestö vaatii julkaisemaan tuoreimmat neuvotteluasiakirjansa kokonaisuudessaan.

Neuvottelijoiden tavoitteena on ollut, että TTIP-sopimus saataisiin päätökseen tämän vuoden aikana.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi