Autoilijat valtasivat jalkakäytävän Lahdessa – kaupunki ei vielä sakota

Lahden Rautatienkadun kävelijöille ja terasseille tarkoitettu, vastavalmistunut jalkakäytävälevennys on päätynyt autojen valtaamaksi. Pysäköinninvalvojat eivät vielä kirjoita sakkolappuja, vaikka jalkakäytävälle pysäköinti on kielletty laissakin.

jalkakäytävät
Autoja parkissa Rautatienkadulla Lahdessa.
Hanna Lumme / Yle

Lahden Rautatienkadun jalkakäytävän leventämisessä on ollut monia haasteita matkassa. Kivi- ja päällystetyöt jouduttiin kertaalleen uusimaan, koska muutostöissä asennettiin alkuunsa liian korkeat reunakivet.

Liian korkeat reunakivet vaihdettiin. Ylimääräisen remontin kustannuksista ei kaupungilla ole vielä tarkkaa selvyyttä. Uusi levennysosa saatiin hiljattain avattua kävelijöiden ja yrittäjien terassikäyttöön. Toisin kuitenkin kävi, sillä autoilijat valtasivat levennyksen.

– Levennysosa on osa jalkakäytävää, ja jalkakäytävälle pysäköinnin kieltää lakikin. Kävi kuitenkin niin, että autoilijat ottivat sen omakseen, Lahden kaupungin liikenneinsinööri Kristiina Kartimo toteaa.

Lahden Rautatienkatu.
Vappuviikonloppuna uutuuttaan hohtavan asvaltin peittivät pysäköidyt autot. Maanantaina 2.5. autoja ei näkynyt. Hanna Lumme / Yle

Ei sakkoja toistaiseksi, koska liikennemerkki voi johtaa harhaan

Kaupungin pysäköinninvalvonnasta vastaavan rakennusmestari Kristiina Virolaisen mukaan kaupunki voisi jo nyt sakottaa väärin pysäköityjä autoja.

Kaupunki ei kuitenkaan vielä ripusta sakkoja tuulilasinpyyhkijöiden alle. Syy tähän on harhaanjohtava liikennemerkki.

– Jalkakäytävän reunalla olevasta liikennemerkin lisäkilvestä voi saada käsityksen, että jalkakäytävälle saisi pysäköidä. Kun saamme selkeämmän lisäkilven, alamme msakottamaan saman tien, Virolainen summaa.