1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulutuksessa käytetyt hevoset joutuivat säästöjen kohteeksi

Koulutussäästöt ovat ulottuneet hevosiin asti Kouvolassa ja Virolahdella. Osalle hevosista onnistuttiin löytämään uusi koti. Osa vähennettiin niin sanotun luonnollisen poistuman kautta.

Kotimaan uutiset
Hevonen aitauksessa.
Yle / Raine Martikainen

Valtion koulutukseen kohdistuvat säästöt vähentävät opetuksessa käytettävien hevosten määrää Kymenlaaksossa.

Harjun oppimiskeskus Virolahdella on joutunut vähentämään hevosiaan osana säästötoimenpiteitä. Harjussa koulutetaan hevostenhoitajia ja ratsastuksenohjaajia. Rehtori Mika Palosaran mukaan valtionrahoitus on kutistunut viime vuodesta 9 prosenttia, ja ensi vuodelle ennakoidaan 10 prosentin nipistystä nykyisestä rahoituksesta.

– Vähennys voi olla satoja tuhansia euroja, joten toimintaa on sopeutettava, Palosara toteaa.

Harjun oppimiskeskus aikoo säästyä irtisanomisilta, mutta määräaikaisten työntekijöiden jatkoa harkitaan. Lisäksi yhden eläköityvän paikka jätetään täyttämättä. Myös opetustunneista höylätään jonkin verran.

Hevosista pari on myyty ja muutama lopetettu. Hevosia ei lopeteta säästöjen vuoksi, mutta käytöstä poistuvia hevosia ei korvata uusilla. Harjussa on luovuttu toistaiseksi kuudesta hevosesta. Hevosia oppimiskeskuksella oli vuodenvaihteessa 58. Niiden määrä on tarkoitus vähentää 50:een.

Palosara arvioi, että yhden hevosen vuosittaiset kulut ovat muutaman tuhannen euron luokkaa.

Myös Kouvolanseudun ammattiopisto myi vajaat kymmenkunta hevostaan osana säästöjä. Rehtori Timo Olli kertoo, että hevosille löytyi uusi koti helposti. Viimeiset hevoset myytiin harrastajille ja kasvattajille viime viikolla.

Hevoset toimivat hoitoeläiminä osana opiston maatalouskoulutusta. KSAO sai yt-neuvottelunsa päätökseen viime kuussa.

Lue seuraavaksi