1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Panama-papereista paljastui suomalaisia laki- ja liikemiehiä – Porschen suojaus ulosotolta ja venäläisen käteisrahan junailua

Ylen MOT:n mukaan Panama-papereista on paljastunut joukko suomalaisia laki- ja liikemiehiä, jotka ovat perustaneet ja hallinnoineet asiakkaidensa veroparatiisiyrityksiä Mossack Fonsecan kautta 1990-luvulta vuoteen 2015 asti.

Panaman paperit
Panaman kaupunki.
Alejandro Bolivar / EPA

Panamalainen Mossack Fonseca -asianajotoimisto ei yleensä itse ole suoraan yhteydessä veroparatiiseihin perustettavien yhtiöiden oikeisiin omistajiin, vaan kaikki hoituu ensisijaisesti välikäsien kautta. Mossack Fonsecasta vuotaneista Panaman papereista ilmenee värikästä kirjeenvaihtoa sen ja suomalaisten laki- ja liikemiesten välillä.

Historian varrella suomalaiset ovat muun muassa olleet huolissaan siitä, mitä tietoja Panamasta annetaan Suomen viranomaisille. Yksi lakimiehistä auttoi asiakastaan, kun ulosottomies halusi takavarikoida asiakkaan Porsche-auton velkojen takia. Samainen lakimies pyysi Mossack Fonsecaa muuttamaan jälkikäteen erään huvipurren myyntisopimuksen päivämäärää.

"Not drug money"

Espoolainen liikemies kyseli puolestaan, voisiko Mossack Fonseca auttaa hänen venäläisasiakkaitaan tallettamaan säännöllisin väliajoin käteistä rahaa länsimaiseen pankkiin. Liikemies painotti erikseen panamalaisille, ettei kyse ole huumerahasta.

“We have some customers from Russian who wants to export cash dollars to western bank accounts… (not drug money). Can help in this matter?”, hän faksasi 90-luvulla Mossack Fonsecalle.

Panamasta vastattiin, että yhtiö ei tarjoa tarkoitukseen sopivaa pankkipalvelua.

Aineistosta käy ilmi myös, että kyseinen espoolaismies tapasi Mossack Fonsecan perustajan Jürgen Mossackin Helsingissä vuonna 1995.

Lue tarkemmin suomalaisten laki- ja liikemiesten toimista veroparatiiseissa MOT-ohjelman sivuilla.