Oskar Osala: Mä rakastan treenaamista ja mä rakastan lätkää

Vaasalaislähtöinen kiekkoilija Oskar Osala on luistellut oikeastaan aina. 28-vuotias Osala muistelee olleensa luistimilla ensimmäisen kerran jo 2-3-vuotiaana. Noista ajoista luistelua ja kiekkoilua onkin sitten kertynyt reippaasti. On helppo uskoa, että jääkiekko on Osalalle henki ja elämä.

urheilu
Kaksinkertainen KHL-mestari Oskar Osala Vaasan jäähallissa.
Metallurg Magnitogorsk juhli reilu viikko sitten jääkiekon KHL-liigan mestaruuttaa. Joukkueen mukana oli tietysti myös vaasalaissyntyinen kiekkoilija Oskar Osala, jolle varsinkin tämä toinen KHL-mestaruus maistui makealta. Terhi Varjonen tapasi Osalan.

Vaasa Arenan uusimmalla harjoitusjäällä viilettää oman kylän poika, kaksinkertainen KHL-mestari Oskar Osala. Tällä kertaa vain mainoskuvauksia varten jääkiekkovarusteisiin sonnustautunut kiekkoilija kehuu uuden harjoitusjään maasta taivaisiin.

Puitteet ovat kunnossa eikä haittaa vaikka hyökkääjän päällä olevista varusteista osa onkin lainavermeitä. Nimittäin miehen omasta jääkiekkovarustekassista ovat unohtuneet omat pelihousut ja sukat. Osalalle kuitenkin löydetään varahousut ja Sportin punaiset pelisukat.

Kuvaukset pääsevät alkamaan ja vaikka vappuväsymys taitaa hieman Osalaa vaivata, hän jaksaa hymyillä ja luistella kuvaajien pyyntöjen mukaisesti.

Jääkiekko määrittää rytmin

Osala on sunnuntaina saapunut Venäjältä synnyinkaupunkiinsa Vaasaan ja totuttelu taas toisenlaiseen rytmiin ja elämään on käynnistymässä.

Oskar Osala päätti testata Maalivahtitehtaan maalivahtia.
Oskar Osala päätti testata Maalivahtitehtaan maalivahtia.Hans-Mikael Holmgren/Yle

– Meillä on aikamoinen holhous siellä, syötetään ja nukutetaan ja hyvät olosuhteet, sä vaan keskityt treenaamiseen. Saa keskittyä olennaiseen, mutta tämmöset lifeskillit surkastuu. Mä olen normaalissa elämässä ihan lapanen, onneksi lätkä sujuu, nauraa Osala.

Joukkueessaan, Metallurg Magnitogorsk, Osala sanoo saavansa keskittyä juuri siihen mikä on tärkeintä.

– Saa keskittyä vain jääkiekkoon. Mä rakastan treenaamista ja mä rakastan lätkää, sanoo Osala.

Se on helppo uskoa sillä, vaikka hän loukkaantuikin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella helmikuussa, Osala palasi takaisin joukkueen pelaavaan kokoonpanoon finaalipeleihin TsSKA Moskovaa vastaan.

Osalan alavartalovamma todettin ensin venäläisten lääkäreiden suulla niin pahaksi, että kausi olisi käytännössä ohi. Osala ei kuitenkaan tätä tuomiota hyväksynyt vaan hän soitti kirurgian sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jammu Öynapille ja lihastohtori, dosentti Juha Hulmille.

Loppujen lopuksi nilkasta nivusiin asti ulottunut kipsi poistettiin ja sen jälkeen alkoi aggressiivinen kuntoutus. Reisipenkkiä ja kaikkea mahdollista tehtiin ja tuloksena oli se, että loukkaantuneen jalan reislilihas piti muotonsa ja voimansa. Osala pääsi kuin pääsikin vielä pelikuntoon.

Mies oli varautunut ensimmäisessä finaalipelissä olevansa kolmastoista hyökkääjä eikä hän uskonut saavansa peliaikaa juurikaan. Toisin kävi.

– Ne heitti mut suoraan pelaamaan kolmosketjun laitaan! Ja siitä sit eteenpäin pelasin kakkosketjun sentterinä. Mä olin aluksi vähän kuin shokissa kun en uskonut, että pääsen pelaamaan, muistelee Osala.

Osalasta tuli toistamiseen KHL-mestari mutta tämä mestaruus ymmärrettävästi tuntuu miehestä erityisen makealta.

Vaasa ja Venäjä sulassa sovussa

Oskar Osala on pelannut KHL:ssä kaudesta 2011 lähtien. Nykyiseen seuraansa hän siirtyi kesken kauden 2013-2014 ja tässä paidassa on tullut nyt kaksi Gagarin cupin voittoa eli KHL:n mestaruutta.

Osala kertoo viihtyvänsä Venäjällä hyvin. Joukkueesta on löytynyt paljon hyviä ystäviä, joiden kanssa yhteydenpitoa jatketaan vaikka tiet veisivät eri seuroihin. Jonkin verran on myös venäjän kieli tarttunut.

– Joo, kieli sujuu jotenkin ja kyllä mä tunnen oloni kotoisaksi siellä. Meillä on kivaa porukkaa. En kuitenkaan usko, että jäisin asumaan uran jälkeen sinne mutta kyllä mulla on lämpimiä tunteita sinne, kertoo Osala.

Vaasa on Osalan synnyinkaupunki ja vaikka mies on ollut kaupungista pois jo yksitoista vuotta, on paikkakunnalla ja Vaasan Sportilla hänelle merkitystä.

Kyllä mä oon ylpeä, että voin sanoo olevani paljasjalkainen vaasalainen

Oskar Osala, jääkiekkoilija

– Onhan ne tunteet tietenkin laimentuneet, mutta kyllä Vaasa on mulle tärkeä ja täällä on mun koti ja juuret. Kyllä mä oon ylpeä, että voin sanoo olevani paljasjalkainen vaasalainen, herkistelee Osala.

Vaasassa pikku-Oskar myös otti ensi kosketuksensa jäähän.

– Luistelua koitin ensimmäisen kerran jotain 2-3-vuotiaana. Oltiin isän kanssa jäähallin takana luistelemassa. Viisivuotiaana aloitin sitten jo Sportissa.

Osala pelasi Vaasan Sportissa läpi koko junioripolun ja loppujen lopuksi iso haave toteutui. Hän pääsi vuonna 2003 pelaamaan Sportin miesten edustusjoukkueeseen.

Pari kautta meni Sportissa mutta sitten alkoivat isommat kuviot kiinnostaa. Mies kävi Kanadassa, SM-liigassa ja Yhdysvalloissakin. Plakkariin jäi muutama NHL-peli, paljon OHL- ja AHL-pelejä sekä tietysti liigaottelut Espoon Bluesin paidassa.

Sopimusneuvottelut käynnissä

Tällä hetkellä kiekkoilija on ns. vapaa agentti eli sopimusta minkään joukkueen kanssa ei ole allekirjoitettu. Neuvotteluja käydään ja vaihtoehtoja on. Yksi vaihtoehto on NHL, mikäli sieltä suunnasta tulee vakavasti otettava tarjous. Joitakin yhteydenottoja ja huhuja on NHL:stä kantautunut mutta Osalan mukaan ei mitään vakavampaa.

Osala uskoo, että huhujen ja yhteydenottojen arvo selviää pian, sillä hän on hankkimassa itselleen agenttia, joka lähtee NHL-kuvioita selvittelemään. Neuvotteluja käydään myös muutaman KHL-joukkueen kanssa. Mutta.

– Jos NHL:stä ei tule vakavampia ja konkreettisia yhteydenottoja niin on vaikea nähdä, että mä lähtisin johonkin muuhun KHL-joukkueeseen kuin Magnitogorskiin. Tunnen lojaaliutta joukkueeseen.

Hyväntuulinen Oskar Osala piipahti Vaasa Arenan uusimmalla harjoitusjäällä.
Hyväntuulinen Oskar Osala piipahti Vaasa Arenan uusimmalla harjoitusjäällä.Hans-Mikael Holmgren/Yle

Osalalta kysytään aina olisiko hän valmis pelaamaan jossakin vaiheessa vielä uudestaan Vaasan Sportissa. Pakkohan sitä on minunkin kysyä.

– Kävin katsomassa nyt keväällä ensimmäisen Sportin liigapelin. Oli hieno tapahtuma, voi vitsi mikä meininki! Ja nyt kun tuo päätykatsomo on isonnettu niin, eihän tuommoista oo missään. Kyllä olis niin hieno pelata täällä vielä, ihastelee Osala.

Hän sanoo tällä hetkellä nauttivansa jääkiekosta ja treenaamisesta enemmän kuin koskaan. Toiveena on tietenkin pysyä terveenä ja sen myötä peliuraa olisi jäljellä vielä useita vuosia. Siihen johonkin kohtaan voisi Sportkin sopia.