1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Junat lopettavat pysähtymisen Isonkyrön, Laihian ja Ylistaron asemilla

Junat pysähtyvät juhannusviikosta alkaen Vaasanradalla ainoastaan Tervajoella. VR sanoo syyksi vähäiset matkustajamäärät Isonkyrön, Laihian ja Ylistaron asemilla. Jatkossa näiltä asemilta järjestetään bussi- tai taksikyyti kaukoliikenteen asemille. Laihialla VR:n päätös tuli täytenä yllätyksenä.

Taajamajuna Vaasanradalla. Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Junat eivät 20. kesäkuuta jälkeen enää pysähdy Isonkyrön, Laihian ja Ylistaron asemilla. VR perustelee päätöstä näiden asemien pienillä matkustajamäärillä. Seinäjoen ja Vaasan välillä junat pysähtyvät jatkossa vain Tervajoella.

Samalla junamatkat nopeutuvat. Vaasasta pääsee Helsinkiin jatkossa keskimäärin 19 minuuttia nopeammin. VR:n kaukoliikenteen suunnittelujohtaja Antti Tuominen sanoo muutoksen taustalla olevan matkustajien toivomukset.

– Vaasan radalla muutamme rakennetta siten, että jatkossa suurin osa junista on suoria yhteyksiä Helsinkiin. Matkustajat ovat toivoneet meiltä nopeampia ja edullisempia junamatkoja, Tuominen sanoo.

Laihialla tieto tuli yllätyksenä

Laihian kunnanjohtaja Juha Rikala kuuli VR:n päätöksestä ensimmäistä kertaa Yle Pohjanmaan toimittajalta. Kuntaan VR ei ole aikeidensa kanssa ollut yhteydessä.

– VR ei ole ollut meihin minkäänlaisessa yhteydessä. Tämä on ikävä negatiivinen uutinen. Toisaalta ei yllätä, koska junaliikenne on ollut suuressa murroksessa viimeaikoina, Rikala harmittelee.

Kunnanjohtajalla ei ole tarkkaa tietoa Laihian aseman matkustajamääristä, mutta työmatkaliikennettä hän tietää olevan jonkin verran, erityisesti Seinäjoen suuntaan. Vaasan ja Seinäjoen välinen junamatka taittuu jatkossa 6 minuuttia nopeammin. 

– Aika näyttää olevan VR:lle arvokasta, Rikala sanoo.

Liityntäkuljetuksia busseilla ja takseilla

VR tarjoaa liityntäkuljetuksia niille asemille, joilta liikenne loppuu. Lopullisesti liityntäkuljetusten aikataulut ja reitit VR päättää myöhemmin.

– Muille seisakkeille tarjoamme liityntäkuljetuksia bussilla tai taksilla, joko Seinäjoelle tai Tervajoelle matkan mukaan. Lippu liityntäkuljetuksiin on ostettava etukäteen. Bussin tai taksin kuljettajalta lippua ei voi ostaa, Antti Tuominen sanoo.