1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vuokratalon ja luksuslukaalin kasvatti taistelevat pormestarin paikasta – ja siitä, kuka saa asua Lontoossa

Työväenpuolueen Sadiq Khan varttui kaupungin vuokratalossa huonomaineisessa lähiössä. Konservatiivien Zac Goldsmith sai perinnöksi satoja miljoonia euroja. Konservatiivit ovat käyneet likaista, jopa rasistiseksi syytettyä kampanjaa vahvoilla olevaa Khania vastaan torstain vaalien alla.

Ulkomaat
Sadiq Khan ja Zac Goldsmith.
Sadiq Khan ja Zac Goldsmith.AOP

Lontoon pormestarivaalin pääehdokkaat eivät voisi olla erilaisemmista taustoista.

Zac Goldsmith ryhtyi 24-vuotiaana suvultaan saamansa lehden päätoimittajaksi. Saman ikäisenä oikeustieteen opiskelija Sadiq Khan asui edelleen vanhempiensa tykönä. Pakistanilaisen bussikuskin ja ompelijan poika nukkui kerrossängyssä sisarusten kanssa jaetussa huoneessa.

Kansanedustaja Khan edustaa parlamentissa Etelä-Lontoon Tootingia, jonka rosoisista oloista suomalainen Hanoi Rocks -yhtyekin lauloi Tooting Bec Wreck -kappaleessaan.

Goldsmithin Richmond on puolestaan miljonäärien keidas. The Who -bändin Pete Townshend kuuluu Thames -joen varrella sijaitsevan kylämäisen idyllin asukkaisiin. Aivan kitaristin naapurissa on Rolling Stones -laulaja Mick Jaggerin omistama lukaali.

Kahden eri Lontoon kasvatit

Ehdokkaat ja heidän taustansa symboloivat Lontoon eriarvoistumista. Sosiaalisesti tuettuja vuokrataloja, jollaisessa Sadiq Khan varttui, on entistä vähemmän. Lukuisat perheet joutuvat muuttamaan pääkaupungista korkeiden asuinkustannusten ja konservatiivihallituksen sosiaalituille asettaman ylärajan vuoksi.

Monen mielestä Lontoo uhkaa muuttua kaupungiksi, jossa vain Zac Goldsmithin kaltaiset rikkaat voivat menestyä. Keskituloisetkin voivat enää vain haaveilla oman asunnon ostosta useimmilla alueilla.

Myös osa työmarkkinoista on suljettu vaatimattomista taustoista tulevilta. Esimerkiksi suosittuihin luoviin töihin tai media-alan ammatteihin pääsy vaatii usein vuosien palkattomien harjoittelujen tekemisen, eli käytännössä riittävän varakkaan perheen tuen.

Zac Goldsmithin perimä lehti on ääriesimerkki taloudellisen taustan merkityksestä.

Zac Goldsmith kampanjoimassa Lontoossa maanantaina.
Zac Goldsmith (toinen oik.) kampanjoimassa Lontoossa maanantaina.Facundo Arrizabalaga / EPA

Islaminuskosta tuli lyömäase

Sadiq Khan olisi ensimmäinen muslimipormestari Lontoossa, jossa yli 12 prosenttia asukkaista on islaminuskoisia. Liberaali muslimi Khan on kampanjoinut lähipubinsa säilyttämisen puolesta ja saanut homoavioliittojen kannatuksen vuoksi tappouhkauksia ääri-islamisteilta.

Tästä huolimatta näkyvät konservatiivipoliitikot, vastaehdokas Goldsmith mukaanlukien, ovat kuvailleet Khania "radikaaliksi".

Konservatiivien mukaan määritelmä viittaa Khanin poliittiseen vasemmistolaisuuteen. Maltillisen ja markkinamyönteisen työväenpuolueen edustajan kohdalla tätä on vaikea uskoa.

Kriitikoiden, esimerkiksi vasemmistolaisen The Guardian -lehden mielestä konservatiivit ovat sortuneet rasismilla flirttailevaan kampanjointiin. Khania tukevan lehden mielestä konservatiivipuolue vihjailee uskonnollisesta ääriajattelusta ennakkoluulojen herättämiseksi.

Konservatiivien veljeilysyytökset saivat nolon lopun.

Niin Goldsmith kuin konservatiivipääministeri David Cameron ovat syyttäneet työväenpuolueen Khania yhteyksistä äärilinjan islamistisaarnaaja Suleiman Ganiin.

Khanin vaalipiirissä Lontoossa vaikuttava Gani itse sanoo olevansa konservatiivien kannattaja. Konservatiivien veljeilysyytökset saivat nolon lopun, kun saarnaaja itse julkaisi arkistoistaan kuvan, jossa hän poseeraa konservatiiviehdokas Zac Goldsmithin kanssa.

Sadiq Khan ottamassa selfieitä kannattajiensa kanssa Lontoossa 28. huhtikuuta.
Sadiq Khan ottamassa selfieitä kannattajiensa kanssa Lontoossa 28. huhtikuuta.Isabel Infantes / AOP

Lupausten erot pieniä

Likaisen kampanjoinnin vuoksi asiakysymykset ovat jääneet Lontoon pormestarinvaaleissa vähemmälle huomiolle. Tämä johtuu tosin siitäkin, että pääehdokkaiden vaalilupauksissa ei ole valtavia eroja.

Konservatiiviehdokas Goldsmith ei halua koskea kunnallisveroon. Työväenpuolueen Khan taas ei sulje pois sen korottamista. Khan lupaa jäädyttää julkisen liikenteen maksut neljäksi vuodeksi, Goldsmithin mielestä lupaukselle ei ole rahoitusta.

Likaisen kampanjoinnin vuoksi asiakysymykset ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Khan lupaa aidosti halpojen asuntojen rakentamista lontoolaisille. Goldsmithin mielestä suunnitelma pysäyttäisi rakentamisen kannattamattomana.

Molemmat ehdokkaista lupaavat esimerkiksi teollisuudessa käytettyjen alueiden nopeampaa muuttamista asuntokäyttöön asuntokriisin helpottamiseksi.

Khan on vahva ennakkosuosikki

Asuntokriisi on Lontoon pormestarinvaalien polttavin kysymys. Harva lontoolainen uskoo monisyisen ongelman ratkeavan halvan asumisen puolesta painokkaammin puhuvan Sadiq Khanin valinnalla.

Tästä huolimatta Sadiq Khanilla on mielipidemittauksissa jopa parinkymmenen prosenttiyksikön kaula vastaehdokas Goldsmithiin.

Etnisyyteen perustuva kampanjointi on kääntynyt itseään vastaan monikulttuurisessa Lontoossa.

Khanin suosio voi kertoa siitä, että likainen uskontoon ja etnisyyteen perustuva kampanjointi on kääntynyt itseään vastaan monikulttuurisessa Lontoossa. Tosin työväenpuolue kannatus on Lontoossa perinteisesti vahvaa jo lähtökohtaisesti.

Selvää on, että Sadiq Khan on taloudellisessa puristuksessa oleville lontoolaisille miljardöörin poikaa helpompi samaistumisen kohde.

Hänen valintansa pormestariksi toisi kaupunkilaisille uskoa siihen, että brittiyhteiskunnassa menestyminen on edelleen mahdollista myös vaatimattomista oloista ponnistavalle.

Lue seuraavaksi