Eduskunta päättää Talvivaaran entisen kaivoksen kohtalosta kesäkuussa – Harri Jaskari: "Kaivokselle pitää antaa vielä mahdollisuus"

Terrafamen kaivoksen kohtalo on tulossa eduskunnan käsittelyyn alkukesästä. Osa kansanedustajista on jo valmis sulkemaan koko kaivoksen. Esimerkiksi kokoomuksen Harri Jaskari haluaisi taas antaa kaivokselle vielä yhden mahdollisuuden.

Kotimaa
Bioliuotuskasat kaivosalueella.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Osa eduskuntaa olisi jo valmis sulkemaan Terrafamen pyörittämän Talvivaaran kaivoksen. Kaivos tarvitsee jälleen lisärahaa, josta eduskunta päättää todennäköisesti vielä ennen kesälomia.

Osa edustajista toivoo, että lisäraha menisi kaivoksen alasajoon eikä enää toiminnan pyörittämiseen.

– Oikea päätös olisi, että lähdetään ajamaan kaivosta hallitusti alas, perussuomalaisten Kaj Turunen sanoo.

Kansanedustaja Turunen toimii eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana. On mahdollista, että Terrafamen lisärahoitusta käsitellään myös siellä.

Turunen laittaisi nyt kaivoksen tarvitsemat arviolta 200 miljoonaa euroa kaivoksen hallittuun alasajoon. Sen on arvioitu maksavan yli 300 miljoonaa euroa.

– Kaivoksen alasajo on pitkä prosessi, ja sen negatiiviset työllisyysvaikutukset eivät ole välittömiä, Turunen perustelee kantaansa.

Turusen mielestä kaivos on liian kallis keino hoitaa Kainuun työllisyyttä. Kansanedustaja uskoo, että maakuntaan on mahdollista saada muutakin työllistävää teollista toimintaa.

Edustaja Turusen kanta taipui puoltamaan kaivoksen sulkemista viime viikolla, kun Vaasan hallinto-oikeus antoi päätöksensä Talvivaaran kaivoksen ympäristöasioissa. Hallinto-oikeus salli uuden purkuputken käyttämisen, mutta asetti käytölle tiukat päästöehdot. Lisäksi kaivoksen ympäristölupa muuttui määräaikaiseksi.

Jaskari antaisi pari vuotta aikaa

Talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok) on toista mieltä Kaj Turusen kanssa. Jaskari myöntäisi vielä ainakin yhden kerran lisää valtion rahaa Terrafamelle ja Talvivaaran kaivokselle.

– Pitäisi vielä katsoa, miten toiminta etenee ja saadaanko kaivos parin vuoden sisällä kannattavaksi. Silloin ympäristöasioitakin voitaisiin hoitaa paremmin, kansanedustaja Jaskari sanoo.

Jaskari perustelee kantansa kaivoksen johdon viestillä siitä, että kaivoksen bioliuotusprosessi toimii tällä hetkellä hyvin.

Valtiovarainvaliokunnan Kalli ei ota kantaa

Terrafamen lisärahoitusta käsitellään ensin valtiovarainvaliokunnassa. Valiokunnan puheenjohtaja keskustan Timo Kallilla ei ole kantaa asiaan.

Esityksen kaivoksen lisärahoituksesta tekee Kallin puoluetoveri, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Se saapuu valiokunnan käsiteltäväksi toukokuun lopussa.

– Kun rahat alkavat loppua, joku esitys pitää tulla, kansanedustaja Kalli sanoo.

Kalli ei ota kantaa siihen, pitäisikö lisäraha käyttää kaivoksen alasajoon vai sen toiminnan jatkamiseen.

– Kantani riippuu asiantuntijoiden lausunnoista, Kalli kertoo.

Vihreiden Hassi lopettaisi kaivoksen

Terrafamen lisärahoitus voi mennä myös eduskunnan ympäristovaliokunnan käsittelyyn. Sitä pidetään tosin epätodennäköisenä.

Valiokunnan puheenjohtaja, vihreiden Satu Hassi tietää jo kantansa.

– En näe muuta mahdollisuutta kuin hallittu alasajo, kansanedustaja Hassi kertoo.

Hassi perustelee käsitystään sillä, että kaivoksesta ei näytä tulevan kannattavaa. Lisäksi kaivos haluaisi löysemmät päästörajoitukset kuin sen näyttää olevan mahdollista saada.

Joukko vihreiden ja vasemmistoliiton edustajia oli jo keväällä sitä mieltä, että kaivoksen sulkeminen on aloittava. He ilmaisivat kantansa, kun talousvaliokunta käsitteli Terrafamen edellistä lisärahan tarvetta vuoden 2016 ensimmäisessä lisätalousarviossa.

Silloin eduskunta myönsi Terrafamelle yli 38 miljoonan rahoituksen.

Rahat loppuvat seuraavan kerran kesäkuussa.