1. yle.fi
  2. Uutiset

Vacon odottaa kasvua ja uusia työpaikkoja tanskalaiskonsernin suojassa

Danfossin ja Vaconin yli vuoden mittainen yhteiselo on tuottamassa myönteisiä tuloksia Vaconin tehtaalle Vaasassa. Johdon mukaan taajuusmuuttajien markkinatilanne on paranemassa ja uusien tuotteiden myötä Vaasaan on odotettavissa jopa uusia työpaikkoja.

talous
Vacon Vaasantehtaan nimi on nyt Danfoss
Jussi Laine / Yle

Danfossin ja Vaconin yhteistyö alkoi joulukuussa 2014 ja nyt Vacon on tiiviisti osa tanskalaista Danfoss -konsernia.

Taajuusmuuttajien markkina on ollut viime vuoden alavireinen. Markkina on supistunut. Vaconin kannalta päämarkkinat ovat Saksassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

– Kiinan talouden ongelmat näkyvät. Siellä taajuusmuuttajien hyvä kysyntä on kääntynyt yllättäen laskuun. Viime vuonna pudotus oli peräti 10%, kuvailee Danfoss Drives -liiketoimintayksikön johtaja Vesa Laisi.

Vaconin kannalta hyvä uutinen on Saksan ja Yhdysvaltojen kohtuullisen tasapainoinen tilanne. Näillä isoilla markkinoilla on odotettavissa jo pientä kasvua.

Danfossin punaiset liput liehuvat Vaconin pihassa
Danfossin punaiset liput ilmestyivät Vaconin pihaan Vapun jälkeenJussi Laine / Yle

Uusia työpaikkoja Vaasaan

Danfoss ja Vacon ovat yhdistäneet omia tuotekehityshankkeitaan. Liiketoimintayksikön johtaja Vesa Laisi lupailee uusia tuotteita parantamaan konsernin kilpailukykyä.

– Me olemme tehneet investointeja tuotekehitykseen ja sieltä on tulossa uutta mahdollisesti jo tänä vuonna. Jonkin verran on vielä jaksettava odottaa, mutta hyvältä näyttää, Laisi toteaa.

Vaconin kannalta ratkaisevaa on meriteollisuuden, kaivosteollisuuden ja raskaan metalliteollisuuden elpyminen. Siellä on pääosa taajuusmuuttajien tarpeesta.

Laisi uskoo, että uusien tuotteiden myötä ja maailmantalouden elpymisen mukana tuotanto Vaasassa lähtee kasvuun. Sen myötä myös nykyiset 700 työntekijää voivat saada uusia työtovereita Vaasaan.

Lue seuraavaksi