Hyppää sisältöön

Haluatko nähdä saukon? – Se onnistuu lähes Mikkelin keskustassa

Mikkelin keskustan liepeillä sijaitseva Urpolan luontokeskus ja sitä ympäröivä luonnonsuojelualue ovat kasvistoltaan ja eläimistöltään poikkeuksellisen monipuolinen kokonaisuus. Kiistaa siitä, pitäisikö alueesta tehdä siistimpi ja puistomainen, käydään jatkuvasti.

Urpolan luonnonsuojelualueen koski kevätasussaan. Kerrotaan, että koski oli toisen maailmansodan sotaherrojen suosima hierontapaikka. Nyt sen viereen on rakennettu retkeilijöiden nuotiopaikka. Kuva: Mari Lukkari / Yle

Mikkelin keskustasta lyhyen pyöräilymatkan päässä on Urpolan luonnonsuojelualue. Sen laidalla on vanhojen vaaleanpunaisten rakennusten rivi. Toinen on Urpolan kartano ja toinen, vielä vanhempi, on Urpolan luontokeskus.

Vuonna 1782 rakennetun talon ovi kannattaa tänä kesänä avata etenkin, jos kalat, matelijat tai käärmeet kiinnostavat. Ne ovat tänä vuonna keskuksen näyttelyiden teemana.

– Idea lähti siitä, kun tässä rappusilla istuessani näin vaskitsan, Urpolan luontokeskuksen toiminnanohjaaja Kerttu Hakala kertoo.

Urpolan luontokeskuksen toiminnanohjaaja Kerttu Hakala tarkastelee käsivarrelleen lennähtänyttä kuoriaista. Takana luontokeskus, joka toimii Mikkelin vanhimmassa, vuonna 1782 rakennetussa asuinrakennuksessa. Kuva: Mari Lukkari / Yle

Nyt keskukseen on koottu näyttely, jossa voi tutustua akvaarioissa uskenteleviin Saimaan kaloihin. Särkien ja ahventen lisäksi toisesta akvaariosta löytyy myös trooppisia kaloja. Viereisessä vitriinissä voi nähdä erilaisia käärmeitä ja sammakkoeläimiä. 

– Näitä lajeja ei kauheasti arkipäivässä näe ja osittain nämä ihmisiä pelottaa. Näyttelytiloissa voi turvallisesti tutustua näihin, että ne ei sitten luonnossakaan olisi ainakaan niin pelottavia, Hakala kuvailee.

Päänäyttelyn lisäksi luontokeskuksesta löytyy lainanäyttely Maretariumin kalatauluista sekä Lisse Tarnasen ja Jarmo Latvan valokuvanäyttely Suomen käärmeistä. Lisäksi löytyy opastusta viereisen luonnonsuojelualueen poluille.

Pitäisikö luonnonsuojelualueesta siistiä puisto?

Urpolan luonnonsuojelualue on kaupungin ylläpitämä suojelualue. Urpolanjoen halkoma lehtometsän alue on sekä eläimistönsä että lajistonsa puolesta hyvin rikas. Pääosa puista on lehtikuusia. Touko- kesäkuussa metsässä laulavat satakielet. Aivan erikoiseksi alueen tekee se, että siellä on paljon saukkoja.

Urpolan luonnonsuojelualuetta halkoo Urpolanjoki. Sen ylle kaatuneita puita ei raivata pois. Kuva: Mari Lukkari / Yle

– Siitä olen katkera, sillä en ole onnistunut näkemään vielä yhtään. Pelkkiä jälkiä. Mutta liiito-oravia olen täällä nähnyt, Hakala kertoo.

Urpolan luonnonsuojelualue herättää myös todellista närää. Osa haluaisi keskustan läheisyydessä sijaitsevasta luonnonsuojelualueesta siistimmän. Mikkelissä käydään sitä samaa keskustelua, jota kaikkien kaupungin lähellä sijaitsevien luonnonsuojelualueiden ympärillä.

– Luonnontilaiseen luontoon kuuluu paljon maapuita ja sellaista mikä ihmisen silmiin saattaa näyttää ryteiköltä. On niitä, joiden mielestä kaatuneet puut pitäisi raivata ja alueesta pitäisi tehdä puistomaisempi.

Toistaiseksi kaatuneet puut saavat jäädä maahan ja Hakala kollegoineen puuttuu alueeseen lähinnä luontopolulle tai nuotiopaikalle jääneitä roskia siivoamalla.

Luonto jätetään rauhaan.

– Ihmisten toivotaan pysyvän maassa jo valmiiksi olevilla poluilla. Muu alue on metsän asukkaiden käytössä.

Luontokeskuksesta saa ensi kesänä myös onkivapoja ja nuotiopuita

Viime vuonna Urpolan luontokeskukseen tiensä löysi peräti 2500 vierasta.  Kiireisin aika alkaa heti avaamisen myötä. Toukokuussa Urpolaan tulevat koululais- ja päiväkotiryhmät.

– Tämä on 1990-luvulla perustettu sen takia, että tämä palvelisi biologianopetusta. Tarve varmaan kasvaa entisestään nyt uuden opetussuunnitelman myötä, kun pitäisi opiskella entistä enemmän ulkona.

Urpolan luonnonsuojelualueen luontopolun varrelta löytyy nuotiopaikka. Notskipuita saa läheisestä luontokeskuksesta. Ja jos oikein hyvä tuuri käy, voi illanhämärissä nähdä jopa saukon. Kuva: Mari Lukkari / Yle

Urpolan luontokeskus on auki elokuun loppuun asti. Kesän aikana pyörivät erilaiset luontokerhot. Näyttelyiden ja opastuksen lisäksi luontokeskuksesta voi hakea nuotiopaikalle polttopuita.

– Tänä kesänä meiltä saa ensimmäistä kertaa myös onkia, joiden kanssa voi lähteä ongelle vaikka tuohon Urpolanlammelle, Hakala vinkkaa.