Uutisluokan päivässä tänä vuonna mukana myös viittomakieli

Ylen mediakasvatushanke on muutamassa vuodessa kerännyt mukaansa 300 koulua eri puolilta maata. Tänä vuonna Uusiluokan päivässä oli mukana myös ensimmäinen viittomakielinen yläkoulun oppilas-

Yle Uutiset viittomakielellä
Ida Taalas ja Marko Vuoriheimo (Signmark) poseeraavat valokuvaa varten uutisstudiossa.

Ylen mediakasvatushanke Uutisluokka on ollut toiminnassa jo muutaman vuoden ajan. Mukana hankkeessa on jo yli 300 koulua eri puolilta Suomea. Uutisluokan päivänä tiistaina 26. huhtikuuta yläkoululaiset valtasivat Yle Uutisten radio- ja televisiolähetykset.

Yle Uutiset viittomakielellä -toimituksen työhön osallistui ensimmäistä kertaa myös viittomakielinen oppilas. Hän oli seitsemäsluokkalainen Ida Taalas Pitäjänmäen peruskoulusta.

– On ollut kyllä ihan mukavaa. Hirvitti mennä ensimmäistä kertaa kameran eteen, mutta sitten vain aloin viittoa, Taalas kuvailee päivän tunnelmia.

Haastattelussa kuuro rap-artisti Signmark

Ida Taalas haastatteli Uutisluokkapäivänä kuuroa rap-artistia Signmarkia. Idaa kiinnosti miten Signmarkin kiinnostus musiikintekoa kohtaan alkoi.

Signmarkin musiikkiura alkoi vuonna 2004 ja hänen esikoisalbuminsa julkaistiin vuonna 2006. Kipinä musiikin tekemiseen lähti isovanhempien musiikkiharrastuksesta.

– Aluksi otin kuulevien lauluja ja käänsin niitä viittomakielelle. Käänsin viittomakielelle valtavan määrän biisejä, esimerkiksi Bon Jovia ja Michael Jacksonia. Sitten yliopistossa lopulta ajattelin, että miksi tehdä käännöksiä, kun minulla on oma tarina kerrottavana ihmisille, jotka eivät tiedä kuurojen elämästä. Parempi tehdä se itse, Signmark kertoo.

Musiikinteon lisäksi Signmark on kiertänyt maailmaa kampanjoimassa parempien ihmisoikeuksien puolesta. Hän kannustaa kuuroja nuoria olemaan rohkeita unelmiensa toteuttamisessa.

– Ei kannata olla liian herkkä. Jos elämä on liian helppoa, yksi epäonnistuminen romahduttaa helposti kaiken. Kannattaa edetä sitkeästi kohdaten myös epäonnistumisia ja etsiä oikeita henkilöitä. Kun saa turpaansa monta kertaa, se vahvistaa enemmän kuin se, että etenee liian helposti ja luovuttaa ensimmäiseen epäonnistumiseen. Pitää olla rohkea asenne ja halua tehdä sitä mihin uskoo. Esteiden raivaaminen palkitsee itsensä kyllä lopulta, Signmark kannustaa.