Sana on vapaa – neljä mielipidettä sananvapaudesta

Sananvapaus on totuuden etsimistä. Se luo vuoropuhelua. Sananvapautta käytetään joskus väärin. Sitä pidetään itsestäänselvyytenä. Näillä sanoilla neljä porilaista vaikuttajaa kuvailee sananvapautta.

sananvapaus
Laaksonen, Huhtasaari, Tanner ja Habib
Satakunnan Kansa

Tänään vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää. Media-alan toimijat muistuttavat, että vihapuhetta ja uhkailua on virheellistä perustella sananvapaudella. Yle allekirjoittaa toiveen vastuullisesta sanankäytöstä.

Kysyimme neljältä vaikutusvaltaiselta porilaiselta, miten he kokevat sananvapauden.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari

Laura Huhtasaari
Kari Mankonen / Satakunnan Kansa

Mielipiteen-, ajatuksen- ja sananvapaus ovat aika lailla samoja asioita. Jos et voi sanoa joitakin asioita, et saa ilmapiirin mukaan ajatella niin eikä sinulla saa olla sellaisia mielipiteitä.

On hyvä muistaa, että myös väärässä mielipiteessä voi olla jokin määrä totuutta. Aina kun on jokin mielipide tai asia, se pitää voida haastaa.

Usein vastakkaiset mielipiteet antavat täyden kuvan asiasta. Meidän ei missään nimessä pidä pelätä kilpailevia mielipiteitä. Ne tarkoittavat sitä, että yritämme päästä mahdollisimman lähelle totuutta. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että on tarkoitus johtaa harhaan. Se tarkoittaa sitä, että on oikeus olla mieltä ja löytää totuus.

Porin entinen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen

Aulis Laaksonen
Hanna Laasanen / Satakunnan Kansa

Sananvapaus on oikeastaan kaiken yhteiskunnan keskeisen toiminnan perusta. Se on kansanvallan edellytys ja hyvä sananvapauden toteutuminen ja kehittyminen vie tätä yhteiskuntaa todennäköisesti kaikkein parhaiten eteenpäin.

Sananvapaus ei ole pelkästään sitä, että voit esittää mielipiteesi kenenkään sitä estämättä tai ennakolta korjaamatta. Se on myös vastuu siitä, että se johtaa vuoropuheluun. Se on vastuu siitä, että se mitä sanot, sitä myös kuunnellaan ja sitä arvioidaan.

Vuoropuhelu on asia, joka tulisi ottaa vakavasti. Nyt kun katsoo esimerkiksi meidän hallituksen ja ehkä paikallisenkin kehittämistyön askeleita ja polkua, kyllä siinä tarvitaan myös meidän kaikkien myötävaikutusta, mielipiteitä ja hyviä ajatuksia. Siinä mielessä tätä vuoropuhelua pitäisi kehittää.

Maahanmuuttaja Nusrat Habib

Nusrat Habib
Kari Mankonen / Satakunnan Kansa

Sananvapautta käytetään joskus väärin. Vihapuhe on ollut yleistä Suomessa viime vuosien aikana. Nykyisessä Suomessa on monikulttuurinen ilmapiiri ja meidän tulisi miettiä, miten ylläpitää yhteiskunnan rauhaa.

Rauha syntyy aina suvaitsevaisuudesta. Meidän pitää kunnioittaa toisten ajatuksia ja mielipiteitä. Sananvapaus on tärkeä, mutta sitäkin tärkeämpiä ovat rauha ja ihmisten tunteet. Meidän tulisi muistaa, että rakkautta kaikille, vihaa ei kenellekään.

Teatterinjohtaja Kai Tanner

Kai Tanner
Kari Mankonen / Satakunnan Kansa

Sananvapaus on tärkeä ja merkittävä asia ja ehkä me pidämme sitä liikaa itsestäänselvyytenä. Asia, johon toivoisin kiinnitettävän huomiota on vastuullisuus, eli se mitä me päästämme ulos suustamme. Vastuullinen puhe.

Monta kertaa olen herännyt ja havahtunut siihen, että vitsin varjolla heitämme aika törkeää ja ronskiakin pilaa vähemmistöistä ja muista ihmisistä.

Itse olen joutunut tällaisen käytöksen kohteeksi nuorempana voin sanoa, että tuntui silloin hienolta saada huomiota, mutta vasta jälkeenpäin olen tajunnut, mitä se huumorin varjolla mollaaminen on tehnyt. Esimerkiksi minut se on kasvattanut siihen, että opin häpeämään itseäni ja sitä taustaani, mitä olen. Ja tämä kaikki tehtiin huumorin varjolla.