Yhdysvallat tarjoaa kahta konetyyppiä Hornetin seuraajaksi

Suomen Hornet-hävittäjien korvaajaksi on Yhdysvalloista tarjolla F-18 ja F-35 hävittäjä. Yhdysvaltalaiset konevalmistajat Boeing ja Lockheed Martin ovat päättäneet vastata Suomen tietopyyntöön.

Ulkomaat
Ilmavoimien koneita ilmassa.
Keskellä suomalainen Hornet-hävittäjä Arctic Challenge 2015 -harjoituksessa.Ilmavoimat

Suomen puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti runsas viikko sitten Hornetin korvaajaa koskevan tietopyynnön neljän maan hallituksille.

Tietopyynnön saivat Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnot.

Niitä pyydettiin ohjaamaan Suomen esittämä tietopyyntö edelleen oman maansa monitoimihävittäjiä valmistavalle teollisuudelle.

Suuntaamalla tietopyynnön konevalmistajien sijasta hallituksille Suomi haluaa monipuolisen tarkastelun siitä, millaisia ratkaisuja on Hornetin suorituskyvyn turvaamiseksi vuoden 2030 jälkeisessä turvallisuusympäristössä.

Tietopyynnössä Suomi haluaa selkeät arviot järjestelmien hankinnan, käytön ja ylläpidon kustannuksista sekä niiden laskentamenetelmistä. Tarkasteltavat järjestelmät kattavat itse lentokoneiden lisäksi muun muassa aseet, koulutusvälineet, johtamisjärjestelmät ja ylläpidon edellyttämät järjestelyt.

Vastaajat voivat esittää myös ratkaisuja, joissa voi olla esimerkiksi useampia lentokonetyyppejä tai miehittämättömiä ilma-aluksia täydentämässä monitoimihävittäjien suorituskykyä.

Yhdysvallat vastasi ripeästi

Yhdysvaltain puolustusministeriöltä Pentagonilla meni vain viikon päivät vastauksen laadintaan.

Yhdysvallat ilmoitti tänään maanantaina, että Suomen hävittäjähankkeen tietopyyntöön vastataan F-18 ja F-35 -konetyyppien osalta.

F-18 -hävittäjän valmistaja on amerikkalainen lentokonevalmistaja Boeing.

Suomen nykyisten F-18 Hornetien korvaajaksi yhtiö tarjonnee F/A-18E/F Super Hornet -hävittäjää. Kone on selvästi Suomen Horneteja suurempi monitoimihävittäjä. Se on kuitenkin jo vanhahko konetyyppi, Yhdysvallat on käyttänyt Super Hornetia vuodesta 1999 alkaen.

Boeingilla on tarjota myös uudempi, vuonna 2013 esitelty F/A-18AE/AF Advanced Super Hornet -kone. Se näkyy tutkassa paljon vanhempaa Hornetia huonommin. Myös muun teknologian osalta kehittynyt Super Hornet on kilpailukykyinen pitkälle 2030-luvulle saakka.

F-35 -hävittäjän valmistaja on Lockheed Martin -yhtiö.

F-35 on häiveteknologiaa käyttävä yksimoottorinen monitoimihävittäjä. Konetyyppi suoritti ensilentona jo vuonna 2006, mutta sen kehittelyssä on törmätty moniin teknisiin ongelmiin.

Koneen pääasiallisina käyttäjinä tulevat olemaan Yhdysvaltain ilmavoimat, laivasto ja merijalkaväki. Sitä on kaupattu ponnella myös kansainvälisille markkinoille. Pohjoismaista Norja on tilannut F-35 -koneita.

F-35 -hävittäjä edustaa tämän hetken edistyksellisintä tekniikkaa ja on käyttökelpoinen vuoteen 2040 asti. F-35 on kuitenkin kallis sekä ostaa että ylläpitää, sen hinta on suunnilleen kaksinkertainen Super Hornetiin verrattuna.

Hornetin korvaajaksi viisi ehdokasta

Kahden Yhdysvaltain tarjokkaan lisäksi Hornet-kisaan on näillä näkymin tulossa kolme kilpailijaa Euroopasta.

Ruotsin ehdokas on Saab Aviation -yhtiön valmistama JAS 39 Gripen.

Kone otettiin palveluskäyttöön Ruotsissa jo vuonna 1997. Gripenistä on kuitenkin suunnitteilla New Generation -malli, joka on häiveominaisuuksiltaan nykyhävittäjää parempi, mutta samalla myös tuntuvasti kalliimpi.

Britannian ehdokas hävittäjäkisaan on Eurofighter Typhoon.

Se on eurooppalaisten asevalmistajien EADS:n, BAE systemsin ja Alenia Aermacchin yhteisomistaman yrityksen suunnittelema, tuottama ja myymä kaksimoottorinen ja delta-siipinen monitoimihävittäjä.

Kone otettiin aktiiviseen palveluskäyttöön elokuussa 2003, ja se on käytössä tällä hetkellä Itävallan, Saksan, Ison-Britannian, Italian, Espanjan ja Saudi-Arabian ilmavoimissa.

Ranska puolestaan ohjannee tietopyynnön Dassault-yhtiölle. Sen Rafale on kaksimoottorinen delta-siipinen monitoimihävittäjä.

Ensimmäinen Dassault Rafale valmistui palveluskäyttöön vuonna 2000. Kone on aktiivikäytössä Ranskan ilmavoimissa. Lisäksi konetta ovat tilanneet Egypti, Intia ja Qatar.

Hävittäjähankinta pitkän kaavan mukaan

Hornetin korvaajan valintaan on varattu reilusti aikaa.

Valmistajamaiden vastaukset tietopyyntöön on siis pyydetty toimittamaan vuoden 2016 loppuun mennessä.

Hävittäjävalmistajien vastauksia tutkitaan koko ensi vuosi.

Varsinainen tarjouspyyntö Hornetin suorituskykyä korvaavasta ratkaisusta lähetetään hävittäjävalmistajille vuonna 2018, ja hankintapäätös suunnitellaan tehtäväksi vuonna 2021.

Lähtökohta on, että uudet korvaavat monitoimihävittäjät ovat käytössä silloin, kun Hornet-kalusto on poistettava käytöstä. Suomen ilmavoimien Hornetit poistuvat käytöstä vaiheittain vuodesta 2025 alkaen.