Hikipaja kutsuu viihtymään Turussa – palkka viisi senttiä tunnissa

Turun ammattikorkeakoulun Ompelujamit korostavat vaatteiden kestävää kuluttamista. Keskustaan avatussa Hikipajassa jokainen saa muun muassa korjata omia vaatteitaan viiden sentin tuntipalkalla.

Huonot työolosuhteet
Nainen ompelee ompelukoneella.
Kalle Mäkelä / Yle

Turussa korjataan toukokuun alussa vaatteita oikein urakalla. Turun ammattikorkeakoulun Hikipajassa pääsee kunnostamaan omia vaatteita viiden sentin tuntipalkkaa vastaan.

Ompelujamit-tempauksen tarkoituksena on korostaa vaatteiden kestävää käyttöä, sanoo projektikoordinaattori Inka Mäkiö.

– Mielestämme ihmisiltä on jonkin verran unohtunut ompelemisen taito. Halusimme tuoda tilan, jossa ompelemista voi harjoitella. Samalla voi pohtia omaa kuluttamista ja suhdetta vaatteisiin.

Uusi huppari kymmenen vuotta vanhoista kankaista

Kauppakeskus Forumissa sijaitsevassa Hikipajassa käy vilkas puheensorina. Ompelukoneet säksättävät kilpaa, kun vanhat kankaat saavat uuden elämän. Turkulainen Anu Rantanen pyörittelee käsissään punaista vaatetta.

– Teen tyttärelleni hupparia. Nämä vanhaat kankaat ovat olleet kellarissani kymmenen vuotta. Ajattelin tulla tänne, kun tuli mahdollisuus. Kotonani ei ole tilaa ommella, hän sanoo.

Rantanen aikoo palata Hikipajalle vielä uudestaan, sillä tyttären housut odottavat kunnostamista. Milka Kosonen puolestaan ehostaa työtiloista löytyneitä shortseja. Housut kaipasivat naisen mukaan muodistamista.

– Ompelin niihin pari nappia. Shortseissa oli myös tahroja ja reikiä, joihin ompelin sopivaa kangasta paikoiksi. Ehkä muodistaminen ei ole oikea sana tällaisista Rölli-peikon paikkahousuista, Kosonen nauraa.

Nauru raikuu Hikipajassa

Hikipaja on avoinna reilun viikon ajan. Inka Mäkiö toivoo, että työpiste houkuttelisi ihmisiä paikalle joka päivä. Paikalle voi tulla, vaikka omasta vaatekaapista löytyisi pelkästään ehjiä vaatteita, sillä Hikipajassa valmistetaan vetäjien opastuksella myös uusia tuotteita.

– Toivomme, että saisimme joka päivä tehtyä ainakin kymmenen tuotetta. Mäkiö sanoo.

Naiset työskentelevät ompelukoneilla.
Kalle Mäkelä / Yle

Milka Kosonen vietti ompelukoneen ääressä paljon pidemmän tovin kuin hän oli aiemmin suunnitellut. Työ vei mennessään, eikä touhuamisen ohessa naurunpurskahduksilta säästytty.

– Tämä on sairaan hauska juttu. Tässä yhdistyvät vaatteiden, kierrättämisen ja vihreiden arvojen lisäksi myös elävä kaupunkikulttuuri. Tämä on kaikille maksutonta ja hauskaa ajanvietettä. Täällä voi myös oppia jotain.

Turun ammattikorkeakoulun Ompelujamien Hikipaja on avoinna arkisin 9.5.2016 asti. Torstaina 5.5.2016 Hikipaja on suljettu.