1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat TTIP-vuodosta: Harhaanjohtavia, jopa vääriä tulkintoja

Yhdysvaltojen mukaan sen vapaakauppaneuvottelut suojelevat vahvoja kuluttaja- ja ympäristönormeja, eivät horjuta niitä.

Ulkomaat
Vuodetut asiakirjat Saksan Greenpeacen tiedottajan Volker Grassnerin kädessä.
Greenpeace julkaisi maanantaina 248 sivua haltuunsa saamiaan salaisia asiakirjoja TTIP-vapaakauppaneuvotteluista.EPA / Sophia Kembowsk

Yhdysvallat arvostelee tulkintoja, joita sen ja EU:n vapaakauppaneuvotteluista on tehty julkisuuteen vuodettujen asiakirjojen perusteella.

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkisti maanantaina 248 sivua TTIP-vapaakauppaneuvottelujen asiakirjoja. Järjestön mukaan ne osoittavat, että sopimus aiheuttaisi suuria riskejä ympäristölle ja kuluttajille.

Yhdysvaltain pääneuvottelijan edustaja sanoo, että tulkinnat asiakirjoja koskevat tulkinnat vaikuttavat olevan vähintäänkin harhaanjohtavia ja pahimmillaan vääriä.

TTIP suojelisi vahvoja kuluttaja-, terveys- ja ympäristönormejamme, ei horjuttaisi niitä, hän sanoo sähköpostilausunnossa uutistoimisto AFP:lle. Lausunnon mukaan Yhdysvallat ja EU työskentelisivät yhdessä normien parantamiseksi eri puolilla maailmaa.

Myös EU:n kauppakomissaari sanoi maanantaina, että asiakirjavuodon ympärillä näyttää liikkuvan joukko väärinkäsityksiä. Mikään EU-sopimus ei tule hänen mukaansa alentamaan kuluttajan- ja ympäristönsuojelun tai ruokaturvallisuuden tasoa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi