1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Lapsen liikkuminen kolme tuntia päivässä vaatii vanhemmilta suunnittelua"

Tekeillä olevien liikuntasuositusten mukaan alle kahdeksanvuotiaiden lasten olisi liikuttava vähintään kolme tuntia päivässä. Motoristen taitojen kehittyminen edellyttää, että päivittäiseen liikuntaan kuuluu kevyen liikunnan lisäksi myös täysillä tekemistä. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten lisäksi vastuu lasten liikunnan lisäämisestä on myös lasten vanhemmilla.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Voimassa olevien suositusten mukaan alle kouluikäisten lasten pitäisi liikkua vähintään kaksi tuntia päivässä. Uutta suositusta laatiessa on todettu, että ympäristö on muuttunut niin passivoivaksi, että kaksi tuntia ei enää riitä.

Suositeltavan lliikunnan määrä on nostettu kolmeen tuntiin. Arkiliikunnan lisäksi päivässä pitäisi olla pari tuntia keskiraskasta liikuntaa, jossa hengästyy ja syke nousee. Ja lapsikin tarvitsee myös raskasta liikkumista.

– Terveysvaikutuksia syntyy ennenkaikkea siitä raskaasta liikunnasta, eli tehokkaasta liikunnasta, jossa lapsi painaa täysillä enemmän kuin muutaman sekunnin eli tekee viimeisen päälle juttuja, niin sitä pitäisi olla siis myös päivittäisessä liikunnassa jonkun verran jo alle kouluikäisillä lapsilla, sanoo erityisasiantuntija Jukka Karvinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valosta.

Motoristen taitojen kehittyminen edellyttää, että lapsi juoksee, pomppii ja heiluu riittävästi.

Vanhemmilla merkittävä rooli

Lastentarhanopettajan näkemys on, että kolmituntiseen liikuntaan voidaan päästä, vaikka harva nykylapsi liikkuu kahtakaan tuntia päivässä.

– No ei se nyt mahdottomalta kuulosta, mutta kyllä se varmasti vaatii suunnittelua ja sellaista positiivista asennetta liikuntaa kohtaan, ja yhteistä tekemistä vanhempien ja esimerkiksi varhaiskasvatuksen välillä, toteaa lastentarhanopettaja Johanna Sarkki päiväkoti Franzeniasta Helsingistä.

Vanhempien rooli liikunnan lisäämisessä onkin merkittävä, ja omien tottumusten muuttamisesta voi lähteä liikkeelle. Esimerkiksi lapsen voi viedä päivähoitoon kävellen eikä autolla ja turhia liikkumista estäviä kieltoja ja rajoituksia voi vähentää. Pienet kolhut kuuluvat leikkeihin eikä vaatteiden likaantumistakaan kannata pelätä.

Päiväkodista lastaan hakemaan tullut Virpi Kallas pitää liikuntaan patistavia suosituksia hyvinä. Ne muistuttavat vanhemmille, että lapsia pitää kannustaa liikkumaan.

– Meillä nykyvanhemmilla on aika paljon haastetta siinä, että nämä pelit ja ipadit ja kaikki muut valtaa aika paljon lasten vapaa-aikaa. Lapset varmaan mielellään kyllä liikkuvat, kunhan me aikuiset annetaan heille mahdollisuus siihen.