Italia satsaa laiminlyötyihin perintökohteisiin – "Uskomme kulttuuriin kasvun moottorina"

Kulttuuriministeri Dario Francrschini kertoo, että hallitus antaa lisärahaa 33 kohteeseen, muun muassa Uffizin museon laajennukseen ja Pompeijin kunnostukseen.

Ulkomaat
Pompeiji
Petri Burtsov / Yle

Italian hallitus on ilmoittanut investoivansa miljardi euroa kulttuuriin, muun muassa historiallisten monumenttien restauroimiseen.

Kulttuuriministeri Dario Francrschini kertoo, että rahat käytetään 33 hankkeeseen 13 Italian alueella.

Hänen mukaansa tämä on suurin investointi laatuaan maan historiassa. Kyse on pöytälaatikkoon jääneistä haaveista, joihin ei koskaan ole löytynyt tarpeeksi rahoitusta, ministeri sanoo.

40 miljoonaa euroa käytetään Uffizin palatsimuseon laajentamiseen Firenzessä. Tarkoitus on muun muassa avata yleisölle Vasarin käytävä, joka yhdistää Uffizin Palazzo Vecchioon.

40 miljoonan euron rahoituksen saa myös muinainen Pompeiji, joka on ollut viime vuodet otsikoissa heikon kuntonsa vuoksi. Kymmenen miljoonaa saa Unescon maailmanperintökohde, muinaiskaupunki Herculaneum, joka sijaitsee Pompeijin tavoin Campaniassa.

Vuoden 2009 maanjäristyksen runteleman L'Aquilan historiallista keskustaa kunnostetaan 30 miljoonalla eurolla.

Franceschinin mukaan kulttuuriministeriön varat ovat lisääntyneet 27 prosenttia viime vuodesta. Hänen mukaansa perintökohteisiin satsaaminen osoittaa, että hallitus uskoo kulttuuriin kasvun vauhdittajana.

Lähteet: AFP