1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin turvallisuuspoliisi yhä sisäisessä valmiudessa terroriuhkan vuoksi – poliisi ei

Poliisi ei halua kertoa, onko epäily terroriuhkasta pystytty torjumaan kokonaan.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo kertoi ottaneensa kiinni yhden henkilön 26. helmikuuta. Kuva: Säpo

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo jatkaa sisäisessä valmiudessa epäillyn terroriuhkan vuoksi. Ruotsin keskusrikospoliisi (Noa) on sen sijaan lopettanut sisäisen valmiustilansa maanantai-iltapäivänä, kertoo muun muassa sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

– Arvioimme, että meillä ei ole tarvetta käyttää poliisin resursseja sisäisen valmiustilan ylläpitämiseen. Organisaatiota on niiltä osin pienennetty, sanoo Noan lehdistösihteeri Carolina Ekéus Aftonbladetille.

Hän ei kuitenkaan halua kertoa, onko epäily terroriuhkasta pystytty torjumaan. Säpo ja poliisi ovat olleet hyvin vaitonaisia mahdollisesta uhkasta.

Uhka tuli julki viime viikon maanantaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan kuusi Isis-terroristia olisi matkustanut Irakista helmikuussa 2015 Ruotsiin. Säpo ei ole missään vaiheessa vahvistanut mediatietoja.

– Säpon työskentely jatkuu ja tietoja arvioidaan, kertoo Säpon tiedottaja Fredrik Milder Aftonbladetille.

Sisäinen valmius [stabläge] merkitsee käytännössä, että Säpo on perustanut erityisen johtoryhmän keräämään, työstämään ja analysoimaan tietoja. Johtoryhmä voi myös määrätä töihin enemmän henkilökuntaa ja resursseja.