Riian keskustassa avataan kunnostettu taidemuseo – vanhan barokkirakennuksen näyttelyt jatkuvat maan alla

Latvian pääkaupungissa Riiassa avautuu huomenna hartaudella remontoitu kansallinen taidemuseo. Taloon odotetaan yleisöryntäystä. Esillä on laaja kattaus latvialaista taidehistoriaa sekä nykytaidetta.

kulttuuri
Latvian kansallisen taidemuseo.
Vierailijaa tervehtii komea portaikko.Latvian kansallinen taidemuseo.

Riian keskustassa Esplanade-puiston laidalla hehkuu harvinainen helmi. Tai niin harvinainen kuin art nouveau -arkkitehtuurin kaunistamassa kaupunginosassa voi olla.

– Juhlimme Latvian satavuotista taivalta 2018. Haluamme osoittaa, että latvialaisen kulttuurin juuret ovat osa Eurooppaa, sanoo Latvian kulttuuriministeri Dace Melbārde.

Kyse on Latvian kansallisesta taidemuseosta, joka oli remontissa liki kolme vuotta. Museo oli kääreissä kuukausitolkulla. Kun se viimein paljastettiin viime vuoden lopulla, se hehkui komeasti uudistuneessa valkeassa ulkokuoressaan pimeässä illassa.

Joulukuussa museo avattiin kahdeksi päiväksi yleisölle, vaikka yhtäkään maalausta ei vielä seinillä ollut. Riikalaiset jonottivat päästäkseen tutustumaan uudistuneeseen museoonsa.

Siitä on epäilemättä tulossa pääkaupungin vetonaula myös matkailijoille. Yleisötavoitteekseen museo on asettanut 100 000 tänä vuonna.

Latvian kansallinen taidemuseo.
Latvian kansallisen taidemuseon pysyväisnäyttely esittelee kattavasti maan taidetta.Latvian kansallisen taidemuseo.

Museo jatkuu maan alle

Latvian kansallinen taidemuseo valmistui vuonna 1905 ja se oli ensimmäinen museoksi alun perinkin tarkoitettutalo koko Baltiassa. Sen suunnitteli baltiansaksalainen arkkitehti Wilhelm Neumann, museon ensimmäinen johtaja.

Taideteos.
Janis Rozentalsin juhlanäyttely on luvassa myöhemmin syksyllä. Latvian kansallisen taidemuseo

Museon komea fasadi on antiikin teemoineen ja pylväineen yhdistelmä barokkia ja klassismia. Sisällä avarat näyttelysalit eivät kalpene keskieurooppalaisten perinteisten museoiden rinnalla.

Uusi osa on kaivettu maan alle, Esplanade-puiston maaperään. Remontti kaksinkertaisti museon tilat.

Nyt maanpäällisissä historiallisissa kerroksissa on uudistunut latvialaisen taiteen näyttely, johon on koottu ensi kertaa myös neuvostoaikaisia sosialistisen realismin taitajien sekä 1990-luvun uuden itsenäisyyden ajan taiteilijoiden töitä.

– Ensi kertaa esittelemme uudemman ajan taiteilijoita historiallisessa yhteydessä, taidemuseon johtaja Māra Lāce kuvaa.

Maan alle ja ylimpään vinttikerrokseen tulevat vaihtuvat näyttelyt. Katon terasseilta avautuvat komeat näkymät yli kaupungin.

Nykytaide lyö kättä perinteisen taiteen kanssa

Toistaiseksi Latviassa ei ole varsinaista nykytaiteen museota. Sellainen on kuitenkin suunnitteilla yksityisen rahan turvin. Se voisi olla valmis muutaman vuoden kuluttua.

Taideteos.
Miervaldis Polisia kiehtoivat myös kananmunat.Yle

Tällä välin kansallinen taidemuseo hoitaa myös nykytaiteen esittelyä. Maan alla on avajaisnäyttelyn aiheeksi valittu yksi latvialaisen nykytaiteen kantavista nimistä Miervaldis Polisin elämäntyö.

Polis oli yksi Neuvostoliiton ensimmäisistä fotorealisteista. Hänen työnsä ovat niin tarkkoja, että katsojan täytyy keskittyä pitkään, jotta todella tunnistaa taulun maalaukseksi.

– Polis on trompe l’oeil -tekniikan mestari. Häntä kiehtoo todellisuuden imitointi, näyttelyn kuraattori Daiza Auzina kertoo.

Myöhemmin Polis muuntautui performanssitaitelijaksi. Hän kävi myös Helsingissä 1990 tekemässä yhteistyötä Roi Vaaran kanssa. Polisin hahmo oli pronssimies, joka kuvasti Neuvostoliiton aikaisten johtajien halua pystyttää itselleen pronssipatsaita.

Viime vuosina Polis on keskittynyt tilaustöinä tehtyihin potretteihin. Taidemuseon seiniltä katsojaa seuraavat muun muassa Latvian presidentti Vaira Vīķe-Freiberga. Kuin kuvassa.

Taideteos.
Miervaldis Polisin työt ovat valokuvan tarkkoja.Yle