1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tanskassa "terrorismiin kannustava" taideteos poiki valituksen poliisille

Taideinstallaatio Kööpenhaminan trendikkäällä Kødbyen alueella esittelee marttyyreja eri aikakausilta. Liberaalipoliitikon mielestä terroristien kuvaaminen sankareina voi yllyttää liittymään terroristijärjestöön.

Marttyyreja muistellaan islamilaisissa maissa vuosittain, kuvassa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa järjestetty näyttely vuosittaisen Marttyyrien päivän kunniaksi. Tanskalaisia taiteilijoita inspiroi Teheranissa sijaitseva Marttyyrien museo. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Kööpenhaminassa poliisi on saanut valituksen taideinstallaatiosta, johon kuuluu Pariisin ja Brysselin terrori-iskut tehneiden terroristien muotokuvia.

Tanskalaisten taiteilijoiden kollektiivi aikoo sisällyttää installaatioonsa potretit Ibrahim ja Khalid El-Nakraouista, veljeksistä, jotka räjäyttivät tuhoisat pommit Brysselissä maaliskuussa. Myös Pariiisin Bataclan-teatterissa marraskuussa itsemurhaiskun tehnyt Foued Mohamed-Aggad esitellään taideteoksessa.

Näyttely on taiteilijoiden mukaan saanut inspiraationsa Iranin pääkaupungissa Teheranissa sijaitsevasta marttyyrien museosta. Museo esittelee ihmisiä, jotka kuolivat Iranin islamilaisessa vallankumouksessa vuonna 1979 ja sodassa Irakia vastaan 1980-luvulla.

Marttyyrien muotokuvat

Kööpenhaminan taideinstallaatio rakennetaan näyttämään museolta. Museo-installaatioon tulee kuvia terroristeista, jäljennöksiä heidän tavaroistaan ja laatat, joissa kerrotaan, keitä he olivat. Isis-terroristien on tarkoitus olla näyttelyssä tunnettujen historiallisten marttyyrien rinnalla – siis sellaisten, joiden on katsottu kuolleen aatteensa tai uskonsa puolesta.

– Mukana ovat esimerkiksi Ranskan kansallissankari Jeanne d'Arc ja kreikkalainen filosofi Sokrates, kertoo taiteilija-kollektiivin jäsen, lavastustaiteen opiskelija Ida Grarup Nielsen.

Nielsenin mukaan taiteilijoiden tavoitteena on "kuvata termiä marttyyri niin monesta eri näkökulmasta kuin mahdollista, kaikkina historiallisina aikoina". Marttyyrius on islamissa keskeinen käsite.

Tutkintapyynnön poliisille näyttelystä teki paikallinen liberaalipuolue Venstren jäsen Diego Gugliotta. Hänen mielestään näyttely "kannustaa terrorismiin". Terroristien kuvaaminen sankareina voi yllyttää joitain ihmisiä "ottamaan viimeisen askelen ja liittymään terroristijärjestöön", Gugliotta kirjoitti Facebookissa.

Näyttelyn on määrä aueta yleisölle toukokuun lopulla vanhassa teurastamorakennuksessa Kööpenhaminan trendikkäällä Kødbyen-alueella.